Nu ska skyltdockorna bort från Akalla. Janne Bergman stänger sitt show room, men hans verksamhet fortsätter.
 – Nu när senaste treårsperioden på hyreskontraktet går ut har jag bestämt mig för att inte förnya det.

Janne Bergman driver ett företag som säljer skyltdockor och butiksinredning till butiker och köpcentrum. I Akalla har han haft ett show room, en utställning, dit kunderna kan komma och se vad de vill ha. Men nu stänger han lokalen på Helsingforsgatan.
– Förut var det många kunder som brukade komma ut och titta, men nu efter pandemin är det väldigt sällan jag får besök. 

Men även om lokalen försvinner kommer Janne fortsätta sin verksamhet. Han har en hemsida och kunderna kontaktar honom om de behöver nåt speciellt.

Annons:

Då fick jag ta fram stora noter i frigolit och det var ju inget som fanns färdigt att köpa

– Jag har Jobbat med många köpcentrum och då har jag tagit fram saker till olika event. Tyresö centrum hade ett stort jazztema en kväll, med ett jazzband som skulle uppträda. Då fick jag ta fram stora noter i frigolit och det var ju inget som fanns färdigt att köpa. 

Han samarbetar med företag nere i Europa, som säljer produkter via katalog, men har också en liten verkstad och mycket kontakter med hantverkare.
– Jag har hållit på i branschen sedan 1986, med både mindre företag och stora kedjor som kunder. Man vet aldrig vad som händer imorgon. Det är det som ger en kickar, att man kan kan lösa olika problem på ett kreativt sätt.

Nu är det mer belysning som gäller

Han har även arbetat med tv och reklamfilm och då kan det vara mycket specifika uppdrag, som att fixa kanoter eller råttor, ”men inte riktiga förstås”. Det går mode i branschen. För några år sedan kunde han sälja kilometervis med tyger till stora kedjor som skulle ha det till sin skyltfönsterdekor. Nu är det mer belysning som gäller.
– Det har kommit mer och mer sista åren. Det är positivt eftersom det både ser trevligt ut och även är en trygghetsfaktor eftersom det blir ljusare på gator och torg.

Janne Bergman har även hjälpt Husby konst- och hantverksförening med dekorationer.
 – Det känns viktigt att stödja sådana mindre initiativ.

Anna Nygård
Bilder: Merja Louka och privata.
Print Friendly, PDF & Email