Det hus som skadades i branden, nu renoveras det.

I somras brann det i ett hyreshus på Kuddbygränd i Rinkeby. De boende i huset tvingades flytta ut och än är det inte säkert när de kan flytta in igen, och om hyrorna i så fall kommer höjas.

Det var den 19 augusti förra året som en brand bröt ut i ett bostadshus på Kuddbygränd. Branden började i en av lägenheterna på övervåningen och spred sig sedan till vinden och taket. Ingen skadades allvarligt i branden, men 23 hushåll stod helt plötsligt utan hem, vilket Nyhetsbyrån Järva tidigare rapporterat om. Fortfarande pågår återuppbyggnad av huset och det är ovisst när husets boende kan flytta tillbaka igen.

Det kan dröja ända tills i början av nästa år

Annons:

Familjebostäder äger huset och är även är ansvariga för återuppbyggnaden. Lott Jansson är kommunikationschef på Familjebostäder och säger att det fortfarande är osäkert när lägenheterna kommer stå klara att flytta in i. Det kan dröja ända tills i början av nästa år.

– För de lägenheterna på de nedre våningarna, där skadorna är mindre omfattande, kan återinflyttning eventuellt ske som tidigast under hösten 2022. För lägenheterna högre upp, plan 5 och 6, kan det bli aktuellt tidigast i början av 2023, säger hon.

I nuläget bor 16 av de totalt 23 hushållen, som drabbats av branden, i lägenheter som tillhandahållits av allmännyttan, det vill säga de tre kommunala bostadsföretag där Familjebostäder ingår. Lott Jansson säger att hon inte vet huruvida ersättningslägenheterna är belägna i närområdet, men att det av naturliga skäl brukar efterfrågas av hyresgästerna. Av de resterande åtta hushållen har fyra ordnat boende via försäkringsbolagen, två på egen hand och ett hade inte behov av evakuering.

Den omfattande återuppbyggnaden av huset medför oro för hyreshöjningar

Den omfattande återuppbyggnaden av huset medför oro för hyreshöjningar i samband med återinflytt. Enligt Lott Jansson är det för tidigt att säga om det blir aktuellt för lägenheterna på Kuddbygränd 20-24.

Ingrid Zamora Pettersson är biträdande rektor på Rinkeby östras förskolor och därmed även på förskolan Kuddby, som ligger i det branddrabbade huset. Hon säger att hon inte hört något från Familjebostäder om när förskoleverksamheten kan återupptas. Barnen på förskolan Kuddby är i nuläget omplacerade på andra förskolor i närområdet. 

Sara Schwartz Wiman
Print Friendly, PDF & Email
Annons: