Foto: Unsplash

Victoriahems installation av individuell vattenmätning i lägenheterna på Lättingebacken i Tensta innebär att hyresgästerna måste betala för kall- och varmvatten.
– Vatten har alltid varit gratis i Sverige och breven från hyresvärden upplevdes hotfulla, säger Mohammed Hassan Adawe, vars mamma är boende i området.

Mohammed, som fått breven skickade till sig från sin mamma, menar att flera av Victoriahems hyresgäster upplevt tonläget i breven som hotfullt.
– Vi blev upprörda eftersom hyresvärden hotade med Kronofogden om vi inte gav tillträde när arbetet med installationen var tänkt att påbörjas.

Victoriahems hyresgäster i Järva kommer framöver behöva betala för sin vattenförbrukning. Detta efter en trepartsöverenskommelse mellan Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Det handlar om individuell vattenmätning (IMD) där en viss mängd vatten ingår i hyran, förbrukar ett hushåll mindre vatten blir det billigare, men går det åt mer blir det i stället dyrare.

Annons:
Annons:

När breven skickades ut blev många både frustrerade och bekymrade

Enligt Mohammed är det flera hyresgäster i området som upplevt att Victoriahem varit svåra att ha att göra med och att budskapet i breven inte gjorde det lättare.
– Känslan är att hyresvärden inte vill föra tydliga dialoger med sina hyresgäster, och när breven skickades ut blev många både frustrerade och bekymrade, säger han.

Victoriahems regionchef, Daniel Mattson, förklarar att överenskommelsen med Hyresgästföreningen skedde innan han tillträdde, men att det genomförts analyser för att anpassa kvoten till förhållanden i Järva.

”Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vi blir mer medvetna om våra förbrukningar och miljöpåverkan och hushålla med våra gemensamma resurser som i detta fall vatten. Därför hoppas jag att våra hyresgäster ser vinsterna med dessa investeringar som värnar om miljön och klimatet och samtidigt ger ett rättvist system som möjliggör besparingar och incitament vid ändrat beteende och lägre förbrukning.”, skriver han i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva.

Det är tråkigt om det uppfattas negativt men det är formalia

Daniel Mattson menar att Victoriahem gör flera försök att få tillträde till lägenheterna som är aktuella för deras projekt, innan de skickar breven.
”I alla våra projekt gör vi flera försök att få tillträde genom information och dialoger och lyckas i stort. Där vi trots alla försök inte får tillträde kan det av egen erfarenhet vara fråga om olaga andrahand, vanvård eller liknande som behöver följas upp.
Därför kan ett standardbrev som påtalar denna skyldighet och de konsekvenser som kan bli aktuella om man ändå vägrar tillträde skickas till hyresgästen för att undvika rättsliga åtgärder. Det är tråkigt om det uppfattas negativt men det är formalia för att ha uttömt alla möjligheter.”

Mätningen av vattenförbrukning grundar sig på ett EU-beslut om energiförbrukning för tappvarmvatten, och är numera ett krav på samtliga flerbostadshus. Det är kommunens byggnadsnämnd som är tillsynsmyndighet, och som beslutar om vilka flerbostadshus som berörs av detta av krav på IMD, samt vilka byggnader som inte påverkas.

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email