Jazzgruppen Horncraft tillsammans ute i naturen.

Nu kommer Stockholm Jazzfestival till Järva Folkets Park

Kultur/Nyheter

Den 16 oktober blir det en konsert med gruppen Horncraft i Studion på Eggeby gård
– Stockholm Jazzfestival arbetar i år för första gången tillsammans med Järva Folkets Park, säger Örjan Hultén, jazzmusiker som har bott och verkat i Tensta och Rinkeby sedan 1993.

Vi träffar Örjan Hultén på en plats på Järvafältet där naturen ännu inte helt har övermannats av motorvägar och byggnation. Eggeby Gårds gamla byggnader välkomnar alla med sin egendomliga charm, även oss som är här för att träffa en jazzmusiker som har varit verksam med sitt älsklingsinstrument, saxofon, under många år i Stockholm, Sverige och i övriga världen.

Jazz är en speciell kultur

– Sedan ett antal år har Stockholm Jazz Festival tagit efter Köpenhamns Jazzfestival med en kombination av stora namn och ganska mycket fokus på lokala, eller snarare nationella band. Det är ett system där allt relevant som händer i konsertväg under tidsperioden får chans att vara med i festivalen. På så sätt blir det fler små arrangörer och man når en bredare publik. 

Miljön i Järva är bra för en musiker tycker Örjan Hultén. 

– Jag har tagit starkt intryck av att bo här. Till exempel har jag påverkats mycket av arabisk musik och traditionen från Balkan, musik som man kan höra mycket här. Min trio med Filip Augustson och Fredrik Rundqvist har också haft olika samarbeten med somaliska musiker, där vi där vi lär oss av deras musik.

Finns det något intresse för jazz hos folk som bor i Järva?

– Jazz är en speciell kultur. Det finns de som är mycket jazzintresserade och andra som knappt vet vad det är, eller tycker det låter hemskt. Men man får inte glömma att jazz är en stadsmusik. Om man kommer från en stad där det finns en jazzklubb, då är det mer sannolikt att det finns både jazzmusiker och jazzälskare. 

På Stockholm Jazz Festival ingår han i gruppen Horncraft

Örjans grupp heter vanligtvis Örjan Hultén Orion och har funnits i 12 år, men i framträdandet på Stockholm Jazz Festival ingår han i gruppen Horncraft. En grupp som framför en ”luftig, omväxlande, aktuell och tidlös musik” enligt jazzfestivalens programblad. 

På frågan vilka musiker som har inspirerat honom mest nämner han först och främst John Coltrane, men även Wayne Shorter, Jan Garbarek när han var yngre, och Sonny Rollins. Skivan Giant Steps av John Coltrane tycker Örjan är en av många skivor som gjort att jazzen blev så mycket större med mera möjligheter, 

-Den är totalt fantastisk, ekvilibristisk och uppfinningsrik! 

Eftersom coronaviruset har drabbat kultursverige så hårt, har kvartetten Orion vilat och Örjan har samtidigt haft möjlighet att ompröva saker. Det har lett till planer på en lite större konstellation musiker och till en hel del nya kompositioner.

– Nästa steg ska bli en skiva med den nya gruppen, men Orion finns kvar. Även Örjan Hultén Trio finns kvar. Man spelar med många olika konstellationer. Ibland är man ledare, ibland är man side man.

Det är första dagen på det nya jobbet

En annan nyhet är att Örjan Hultén kommer att vikariera som verksamhetschef på Eggeby året ut. Therese Storm som är ordinarie har arbetat mycket hårt för att det ska bli en samlingspunkt för alla människor runt Järvafältet. 

– Det är en väldigt bra ingång för mig. Sedan har vi lite olika profil. Eftersom jag är har ett stort musikintresse, kommer det att sätta sin prägel på mitt arbete, och vara min drivkraft.

Det är första dagen på det nya jobbet då vi träffar Örjan och han har många planer för parken. Det finns så många möjligheter för Järva folkets park och Örjan ber att få återkomma när tankarna har landat i konkreta program. 

Just nu är det konserten på lördag kl 16.00 som är i fokus. Han hoppas att många från Järva tar chansen att lyssna på Horncraft i den fina studion på Eggeby gård. 

Anita Karp
Adolfo Ovalle

Fakta: 
Horncraft framför originalkompositioner och musik från jazzrepertoaren i Studion på Eggeby Gård lördag 16 oktober 2021. 16:00. PRIS 150 kr. Biljetter säljs på plats, kontant eller swish. Förköp på tel. 070 2045209 senast 15/10

 

Man vid ingången till Eggeby gårds kafé.
Örjan Hultén bjuder in till Eggeby gård.
Print Friendly, PDF & Email