Kvinna talar på en scen utomhus, barn står och lyssnar
Sonja Dousa

Järvaligan är en fotbollsliga som Kista FC tagit initiativet till. Det började med samarbete med tre skolor i Järva.
– Tanken är att vi ska få med de barn som inte redan är aktiva inom någon idrottsförening på fritiden, sade Sonja Dousa från Kista FC.

Politiker från Stadshuset och Järva stadsdel invigningstalade. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S), sade att Järvaligan är ett tydligt exempel på att alla kan börja med fotboll, och att idrotten är en viktig del för att stärka stadsdelen.
– Tack till alla aktörer som gjort detta möjligt, men ett extra stort tack till Sonja Dousa från Kista FC, som först kom med idén, sade hon.

Sonja Dousa talade om hur svårt det kan vara att gå från idé till verklighet, och hur viktigt det är att många olika aktörer samverkar för att göra verklighet av bra initiativ. 

Annons:
Annons:

Rashid Mohammed (V), ordförande Järva stadsdelsnämnd, lyfte alla ledare och tränare som gör Järvaligan möjlig, och sade att han hoppas att barn som börjar med idrott, fortsätter att vara en del av föreningslivet även som vuxna.

Rashid Mohammed och Sonja Dousa fick det ärofyllda uppdraget att sparka igång ligan, när Karin Wanngård blåste i visselpipan.
Efter en ordentlig uppvärmning för alla barnen, drog sedan matcherna igång. 

Chingis Myagmar, som har bott i Akalla i 15 år, hade kommit till fotbollsplanen med sina två barn Sundari och Suld. Han tycker att det är jättebra att det finns aktiviteter för barnen.
– Min son ska spela match, och vi ska heja på honom, sade han.

En man och hans lilla dotter ler mot kameran
Chingis Myagmar med sin dotter

Att spela fotboll i Järvaligan är gratis, och fotbollsskor finns att låna från Fritidsbiblioteket. Barnen tränar fotboll i skolan efter skoltid, och ungefär en gång i månaden blir det turnering. De tre skolor som har varit med från starten är Askebyskolan, Hjulsta grundskola och Akalla grundskola.
– Det är ett sätt att bygga broar mellan områdena i Järva, och det är ett sätt att introducera föräldrar och barn till vad föreningslivet kan erbjuda, sade Sonja Dousa. 


Annika Skarf

Järvaligan är en gemensam satsning mellan Järva stadsdelsförvaltning, idrottsförvaltningen och utbildningsförvaltningen i samverkan med Kista SC, RF SISU Stockholm och Stockholms Fotbollsförbund.

Människor vid sidan av en fotbollsplan lyssnar på en man som talar från en liten scen
Print Friendly, PDF & Email