Fyra ungdomar som sommarjobbar

Under tre veckor har ett gäng sommarjobbande ungdomar fått arbeta med att ympa in svampsporer i nedfallna stockar och grenar som de har samlat i naturen runt Eggeby gård.

Vanligtvis brukar kategorin “utomhusarbete” för Stockholms stads sommarjobbare innebära att plocka skräp, rensa rabatter och kanske sopa framför portar och i utomhusrappor. Men för det här gänget blev det helt andra arbetsuppgifter.
– Vi har fått lära oss massor, till exempel att såga och borra med borrmaskin i stockar så att man kan odla shiitakesvamp i dem, säger en av dem, Omar Abou Samra.

Annons:

”Vi har också haft en del samarbetsövningar och annat”

Ledare för ungdomarna är Damir Radovic från “Det gror i betongen”. Han berättar att han tidigare har odlat fram svampen på det här sättet, och att det är jätteroligt att lära ut tekniken till ungdomarna.
– De får göra många olika saker här, dels arbeta med stockarna till svampodlingen, men de har också fått tillverka rabattavskiljare till vår kolonilott. Dit brukar vi gå efter lunch. Vi har också haft en del samarbetsövningar och annat, säger han.

”Nästa år planerar jag att plugga bioteknik på KTH, genetik är det roligaste jag vet”

Tre av ungdomarna som håller på att tillverka just rabattavskiljare, berättar att de trivs jättebra med sommarjobbet. Alla tre har precis tagit studenten, och tänker jobba ett år innan vidare studier.
– Jag ska jobba på Sundby skola, där jag har sommarjobbat tidigare. Men nästa år planerar jag att plugga bioteknik på KTH, genetik är det roligaste jag vet, säger Pavlos Ioannidis.

Elin Florizoone, som tvinnar ståltråd med en tång berättar att hon söker jobb för fullt.
– Jag hoppas att jag kan hitta jobb på ett gym eller liknande, sedan blir det KTH för mig också, men jag vill plugga teknisk fysik, säger hon.

”Jag hade aldrig gjort det här om jag fått välja, men det är mycket roligare än vad jag trodde”

En till som tvinnar ståltråd är Rebecca Honeth. Hon säger att hon helst inte hade velat ha utomhusjobb, men att det ändå har varit kul och att hon lärt sig många nya saker.
– Jag hade aldrig gjort det här om jag fått välja, men det är mycket roligare än vad jag trodde, säger hon.

Vid ett bord håller några på att slå in träpluggar med svampsporer i stockarna där Omar har borrat jämnt utspridda hål.
– Det är superviktigt att man spritar både sina händer, gummiklubban vi använder och hålet i stocken, så att det inte finns bakterier där, säger Jasmin Alhashimi. Hon berättar vidare att de har haft tre toppenveckor.
– Alla är jättesnälla och vi har blivit en bra grupp. Damir är världens bästa ledare, han får alla att trivas, säger hon.

När pluggarna har slagits in är det dags att försluta miljön runt dem med flytande vax, något som Mohadeseh Bayat är i full gång med.
– Det är roligt att jobba här, säger hon.

En av killarna kommer fram till oss.
– Mohadeseh har skrivit i Nyhetsbyrån Järva, hon skriver jättebra, säger han, och berättar att det är SO-verksan i deras skola som samarbetar med tidningen.

”Det tar mellan sex och tolv månader, sedan kan vi skörda shiitakesvamp i många omgångar”

När det är dags att packa färdiga stockar för vidare transport till ett skuggigt ställe där de ska förvaras, får gänget god hjälp av tre yngre barn som går på Bussenhus dagkollo på Eggeby gård. Langen går och snart är ett lass klart för avfärd.
– Det tar mellan sex och tolv månader, sedan kan vi skörda shiitakesvamp i många omgångar, säger Damir Radovic.


Annika Skarf

Shiitakesvamp , som också kallas ekmussling, är en mörk svamp som används mycket i japansk mat. Det är världens mest odlade svamp.

Print Friendly, PDF & Email