somaiisk kvinna

Fadumo Igal kom som 22-åring till Sverige och har arbetat hårt för att försörja både sin egen familj, sin familj i Somalia och sina 16 syskon. Nu siktar hon på en plats i regionfullmäktige för Socialdemokraterna i Stockholm.
 – Nu börjar min resa, säger Fadumo Igal.

Fadumo Igal är ett nytt namn på Socialdemokraternas vallista till regionfullmäktige. I vanliga fall arbetar hon som elevstöd hos Hermods i Kista. Hon kom som ung mamma till Sverige från kriget i Somalia. Hennes pappa mördades utanför hans butik. Än idag vet hon inte vem som mördade honom. 
 – Jag fick tidigt lära mig att arbeta hårt och slet i mer än 20 år inom vården, både på äldreboenden, hemtjänst och som kontaktperson för Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Och idag har jag sedan 1,5 år tillbaka ett arbete jag trivs med på alla sätt.

På arbetet har hennes elever stort behov av hjälp i kontakten med myndigheterna

Annons:

På arbetet har hennes elever stort behov av hjälp i kontakten med myndigheterna.
– Vi hjälper dem att fylla i papper och tolkar. Egentligen ingår det inte i mina arbetsuppgifter, men de känner sådan stress och press från socialtjänsten, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. De måste söka jobb även om de på heltid i skolan. De måste vara på plats åtta timmar per dag. 

Många av myndigheterna kräver att de ska söka arbeta under skoltid.
 – Jag har sett många komma gråtande på morgonen. Hur ska de hinna? Socialen kan ringa mitt i en lektion och kräva uppgifter och då får jag, som egentligen har en annan klass på cirka 20 elever, springa iväg och försöka tolka. Ibland förstår jag inte heller vad de vill, så jag hänvisar många av mina elever till medborgarkontoren runt omkring i Järva.

– Vi i skolan försöker hjälpa eleverna under våra luncher, raster och vi sitter över även när vi har slutat för dagen. Vi hjälper till så mycket vi hinner. Men det är synd om dem. Vissa är ensamstående och har många barn som måste lämnas och hämtas.

Oavsett allt detta så tycker Fadumo om sitt arbete och sina arbetskollegor.
– Det enda jag begär är att socialtjänsten tar sitt ansvar och planerar sina möten med en riktig tolk. Vi har kontaktat dem, men inte fått något gehör. Det är för tufft för mina elever. Vi är människor som alla andra, säger hon.

Hon har lärt sina barn att utbildning är viktigt

Hon har lärt sina barn att utbildning är viktigt och hon själv ville studera till läkare innan hon kom till Sverige, men hon hade en skyldighet att ta hand om sin familj i hemlandet. 

 – Jag är så stolt över min dotter som har dubbelexamen och är utbildad psykolog. Hon var tidigare tränare för boxningen i Rinkeby när hon var yngre. Min son börjar nu på läkarlinjen. Mina barn har fått välja vad de vill göra och jag sade till min son, att åk ut och res och se världen, säger hon. 

Fadumo har länge varit aktiv i föreningslivet i Järva. Både i Somaliska riksförbundet, nattvandrat med Tensta-mammorna och startade föreningen som heter Women and Youth Empowerment som hon är ordförande för.

Jag brinner för frågor som rör folkhälsan

– Men just nu ligger den nere pågrund coronan men sedan när det öppnas igen så kommer vi kicka igång ordentligt. Unga och både kvinnor och män behöver vägledning och rådgivning. 

Hon är även aktiv på Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Där hon är med och lagar mat och även har en del aktiviteter med dem som är sjuka, med äldre eller arbetslösa kvinnor.
 – Jag har alltid varit aktiv och nu börjar något nytt. Jag brinner för frågor som rör folkhälsan och vill arbeta med de frågorna i regionen. Jag vill lyfta kvinnor så att de ska stå på egna ben och kunna göra egna val.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email