Skärmavbild från zoommöte där tre personer syns

Annie Lööf var årets första gäst i the Global Villages Town Hall Meeting. Mötet var på grund av pandemiläget digitalt och centerledaren svarade på frågor från sin hemkarantän. 

Jobb, trygghet och klimat. De tre frågorna rankar Annie Lööf som Centerpartiets viktigaste, men många fler ämnen lyftes under kvällen av de 30–40 deltagare som samlats vid sina skärmar. Det kom frågor om allt från transvård och transporter till naturgas och Nato-medlemskap.

Annie Lööf log hela tiden och svarade utförligt på frågorna. Faktiskt lite väl utförligt, alla frågor (inklusive de från Nyhetsbyrån Järva) hann inte ställas innan den utsatta tiden på en och en halv timme både runnit ut och dragit över.

Annons:

Det ska bli dyrare att skita ner

En av flera som hade frågor om klimatförändringarna och vad vi ska göra åt dem var Sheyma Isse som undrade hur företagens klimatutsläpp ska minska.

– Det ska bli dyrare att skita ner. Det har varit alldeles för billigt, nästan gratis. Vi vill att man ska ta bort utsläppsrättigheter så att de blir färre och därmed dyrare. Men det räcker inte bara med att minska utsläppen, utan vi måste ta bort utsläpp och skapa minusutsläpp, svarade Annie Lööf.

Minusutsläpp är ett begrepp som syftar på föreställningen om att det med ny teknik ska gå att fånga in koldioxid som redan är utsläppt i atmosfären och kapsla in den och lagra den i berggrunden. Metoden som kallas CCS, för carbon capture and storage, är både väldigt dyr och ifrågasatt för sina stora risker. CCS görs inte i stor skala i Sverige idag och endast ett fåtal anläggningar finns i hela världen.

Mötesupplägget med korta frågor och i stort sätt obegränsade politikersvar blev ännu värre i Zoom

Mötesupplägget med korta frågor och i stort sätt obegränsade politikersvar har varit frustrerande vid tidigare Town Hall Meetings på plats i Folkets Husby, men det blev ännu värre i Zoom. Annie Lööf berättade anekdoter om sina barns förskola, om när hon ”bodde” hos en muslimsk tjej i Botkyrka (ett dygn) och passade vid flera tillfällen på att nämna att hon besökt Yalla Kafé i Rinkeby.

Endast vid ett tillfälle bollade Annie Lööf tillbaka frågan. ”Vad skulle du vilja se från politikerna?” Det handlade om skjutningarna och hur det påverkar ungdomar som växer upp i Järva idag. Frågeställaren uttryckte frustration över att det trots all repression med fler poliser och vakter inte verkar bli någon förbättring och vädjade till politikern att göra något. ”Jag tar med mig det”, svarade Annie Lööf.

Det hade varit intressant att höra henne prata om marknadshyror, en fråga som Centerpartiet driver men som de flesta järvabor inte vill ha. Eller varför inte någon annan sida av arbetsmarknadspolitiken än det eviga mantrat om entreprenörskap, företagande och sänkta arbetsgivaravgifter. Centerpartiet har drivit igenom en rad förslag som i praktiken innebär lägre löner och minskad anställningstrygghet. I synnerhet för redan utsatta grupper som nyanlända svenskar och långtidsarbetslösa.

Anser inte att C samarbetar med SD när de gör det på lokal nivå

Mot slutet av mötet ställde kvällens moderator Eleni Terzitane, kommunikatör på Ung media och redaktör på Nyhetsbyrån Järva, en fråga kring kommande val och potentiella regeringssamarbeten.
– I höstas röstade Centerpartiet ner regeringens budget och släppte fram den budgeten som förhandlats med SD. Är Centerpartiet ett av de partier som kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna?

Annie Lööf anser att Vänsterpartiet samarbetade med SD i somras när vänsterledaren Nooshi Dadgostar meddelade att de tänkte fälla regeringen på grund av Socialdemokraternas förslag om marknadshyror och SD, M och KD tog tillfället i akt att visa sitt misstroende mot stadsminister Stefan Löfvén. Däremot anser hon inte att C samarbetar med SD när de de facto gör precis det, fast på lokal nivå. Hon svarade:

– Centerpartiet är det enda parti som inte har samarbetat med SD och det är jag stolt över. Vi är deras främsta motståndare. Centerpartiet kommer aldrig att ingå i en regering med SD och det tycker jag vi har visat i både ord och handling. 

Anna Nygård

Fakta: Town Hall Meetings anordnas av Stiftelsen The Global Village, Kista Träff och Rinkeby Folkets Hus.

Print Friendly, PDF & Email