Jag är stolt över att ha fått bidra till Nyhetsbyrån Järva med aktier och texter.  Det jobb som redaktionen gör är värt både medaljer och miljoner, och jag ser Nyhetsbyrån Järva som en viktig del i framtidens journalism.  Därför bryr jag mig. Publiceringen av den anonyma insändaren den 12 augusti är ett stort misstag.

”Nyhetsbyrån Järva publicerar anonyma insändare, i de fall där skribenten gett sig till känna till redaktionen” skriver Kerstin. Den principen är inte bra för nyhetsbyrån och den är inte bra för Järva.

Kerstin skriver att de flesta dagstidningarna i landet  publicerar anonyma insändare, men våra största morgontidningar Dagens Nyheter (DN) och Svenska Dagbladet har slutat med det. Jag tror den anonyma insändaren om den Eritreanska Festivalen vid Eggeby gård illustrerar varför.

Annons:

I papperstidningen hamnar insändare på en sida långt bak i tidningen. På internet är insändarna snabbt nåbara med ett klick. Då får de nästan samma vikt som en nyhetsartikel eller en ledartext. Klicka på ”åsikter” och scrolla förbi ledarartiklarna så är du där. 

Ska man komma med så allvarliga anklagelser ska man stå för det man säger: med namn

I Nyhetsbyrån Järva är det ännu mer extremt. Här hamnar alla rubriker på förstasidan. Dessutom är allt lokalt. Därför blir det en helt annan sak att publicera en anonym insändare, och speciellt en som håller namngivna politiker i vår stadsdelsnämnd ansvariga för våld.

Ska man komma med så allvarliga anklagelser ska man ha bevis för sina anklagelser och då ska man stå för det man säger: med namn.  Här anser jag att mina hjältar, redaktörerna på Nyhetsbyrån Järva, begick ett ganska grovt misstag.

Jag tror både redaktionen och den anonyme skribenten känner till rapporterna om hur Isias Afewerkis agenter i Sverige har attackerat oppositionella här i Sverige.  Det skriver hen inget om.

Sedan fortsätter den anonyme insändaren att Åsa ”…har uppmanat folk i olika media att protestera” och därmed medverkat till att ”… Människor har blivit attackerade och Åsa är medansvarig. Människor kunde blivit ihjälbrända.”  

Det är verkligt grova påhopp på en kvinna som bor och verkar här i Järva.  Vad säger redaktörerna i Nyhetsbyrån Järva om Åsa blir anfallen på väg från ett möte i Rinkeby Folkets Hus?

Samma sak med Ole-Jörgen Persson (M) som bor i Spånga. Det är rätt svepande anklagelser där också och Clara Lindblom (V) får en släng av kritik av en anonym person.

Det påminner mig om det utbredda politiker-föraktet i Järva

Det påminner mig om det utbredda politiker-föraktet i Järva.  Jag har själv varit politiskt engagerad i 30 år och aldrig tjänat en krona på det. Så är det för de allra flesta politiskt aktiva.  Vi lägger massor av tid och engagemang på att försöka göra samhället bättre. Om jag hade varit ute efter att tjäna pengar så hade det varit bättre att lägga den tiden på något annat. Varje gång jag får höra att ”alla politiker är korrupta” så känns det som att få en spottloska i ansiktet. Som tack för allt det engagemang vi lägger på att förbättra samhället tycker jag att vi kan kräva åtminstone mer substans i den kritik som levereras.

Och apropå substans så avslutar den anonyme skribenten med att ”Festivalen är inte heller för regimen, inte i mina ögon”

”…inte i mina ögon”

  • Om festivalen bjuder in representanter för Isias Afewerkis diktatur.
  • Om festivalen tidigare har skickat pengar till den diktaturen.
  • Om festivalen har inslag som är ren propaganda för den diktaturen.
  • Om festivalen arrangeras av diktaturens partis ungdomsförbund.

…då ÄR festivalen en del av den diktaturen!
Den som Freedom house rankar som näst värst i världen när det gäller mänskliga rättigheter.

Så du som skrev den här insändaren; när du vill kritisera folk med namn; folk som bor och jobbar här i området; folk som jobbar för det de tror på och som inte har livvakter den dag då Isias Afewerkis agenter attackerar dem, då får du stå upp och säga ditt namn!

Mårten Westberg

Print Friendly, PDF & Email