Hemgjord cykelvägvisningsskylt
Hemgjord cykelvägvisningsskylt

I södra Järva har hemgjorda vägvisningsskyltar börjat dyka upp på cykelbanorna. Det är Viktor Arnell som tröttnat på att det är så dåligt skyltat överallt.
– Varje gång jag ger mig ut ser jag förvirrade cyklister och gående stå i de svåraste korsningarna och stirra uppgivet i sina mobilappar.

Viktor Arnell, som bor i Rinkeby sedan flera år, provade först de formella vägarna för att få till bättre skyltning.
– Jag tjatade på kommunen i flera års tid om bättre skyltning, men ingenting hände.

Till slut gav han upp och började göra egna skyltar, han ”gerillaskyltar”. Arkitekturen i miljonprogrammen och motorvägarna gör det ännu krångligare att hitta, anser han.
– Infrastrukturen är anpassad efter bilar överallt. Cyklister och gångtrafikanter får eventuellt skarvarna i de utrymmen som blir över. De mest genomtänkta cykelstråken varar max någon kilometer. Egentligen är det ännu värre för gående, den som går åt fel håll kan bli upp mot timmar försenad.

Annons:

Vänner och kollegor undrar – hur cyklar man till Järva egentligen?

Särskilt i samband med bygget av Stora Ursvik har det varit svårt, eller omöjligt, att hitta. Men det är svårt även annars.
– Vänner och kollegor undrar – hur cyklar man till Järva egentligen? Även inom Järva är det klurigt. Grannar i Rinkeby vet inte hur man cyklar till Kista och jag vet knappt själv vilken som är bästa vägen efter sju år.

Så han gjorde en webbtjänst för att göra skyltarnas layout och började tillverka egna skyltar. Kruxet var att få de laminerade arken att sitta kvar på stolparna.
– Jag har försökt uppfinna en 3D-printad skylthållare som förhoppningsvis ska hålla de inplastade papperna uppe.

Han hoppas nu att skyltarna kan hjälpa någon att hitta rätt. Men lite orolig är han om skylthållarna ska klara snö och kyla i vinter.

När den omtalade bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik äntligen öppnade för cyklister och gångtrafikanter var Viktor där. Han passade på att påtala bristen på skyltning över kommungränsen för de två ”cykelvänliga” kommunalråden Lars Strömgren och Anton Solberg.
– Men de skrattade bara och sade att en skylt kostar tusentals kronor. Så skulle man aldrig tänka kring biltrafiken, “vi skippar skylten så sparar vi lite pengar, bilisterna får lista ut vägen själva”.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Uppsättning av hemgjord cykelvägvisningsskylt
Uppsättning av hemgjord cykelvägvisningsskylt
Print Friendly, PDF & Email