Husby gårdsdagen firades traditionsenligt på lördagen med loppis, konst och kultur för alla åldrar.

Loppishandlarna bredde ut sina filtar på gräset, där fanns barnkläder, leksaker, böcker och lite av varje att köpa.

Keramikverkstaden hade ett bord för försäljning av färdiga skålar och fat, och ett annat bord för dem som ville prova på att arbeta med lera.

Annons:
Annons:

Här tillverkas kryddnejlikaäpplen.

Vid ett bord, som var fullsatt hela tiden, satt de som tillverkade äpplen med kryddnejlikor. Det är en kurdisk tradition som symboliserar kärlek och fred och konstnären Seywan Saedian ledde arbetet.
– Ett kryddnejlikaäpple håller i hundra år, sade Seywan Saedian och visade ett äpple som var tolv år gammalt och fortfarande höll form och konsistens och dessutom luktade gott.

Norra Järva stadsdelsråd var på plats.

Norra Järva stadsdelsråd var på plats och tog emot förslag på vad som borde förbättras i Husby. Förslagen skrevs på post-it-lappar och sattes upp på ett stort blädderblock.
– Här brukar vara fullt med folk, men det kanske är tidigt fortfarande, sade Arne Johansson.

Framför scenen var det Läslandet som lekte och spelade teater med barnen. Husby bibliotek var på plats med en vagn full med böcker och pysselmaterial. På bordet låg en massa fina barnböcker.
– Alla barn får ta en bok om de vill, sade Basar Gerecci.

Till konsthallen kom en strid ström av besökare för att titta på konstutställningen. Det var vernissage för Husby Konst & Hantverksförenings medlemsutställning, som visas fram till den 10 september.

I gräset utanför konsthallen, stod några och målade på stafflin. Det var irakiska konstföreningen som var på plats.

Irakiska konstföreningen målade ute i det fria.

Husby gårds kafé var såklart öppet och vid bordet utanför satt Anne Dannbäck, Kalle Kivijärvi och Eva Nenämaa med sonen Herman. Anne Dannbäck har bott i Akalla sedan 1987 och trivs bra.
– Men det har börjat kännas lite oroligt på senare tid, med ungdomsgängen i centrum. Särskilt nu sedan ICA-butiken har stängt.

Även Kalle Kivijärvi bor i Akalla sedan länge och har varit på Husby gårdsdagen många gånger.
– Ja, det är alltid trevligt, men det brukar vara mycket mer folk. Kanske är det Stockholms kulturfestival som konkurrerar, eller hotet om terror?

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email