Det var fullt i lokalen i Akalla by, när Healthy Women firade sin treårsdag.  
– Grundaren Susan Dahlbeck berättade om hur nätverket kom till. Från en ide på en bit papper till ett nätverk med över 800 tjejer, säger Mira William. 

Mira William var tidigare ambassadör för nätverket, men nu är hon ledare. Hon läser sista året på ett  teknikprogram  på gymnasiet. 
– Det är så kul att få avancera till ledare. Nu kontaktar jag alla föreläsare som ska komma på våra event, och hjälper till bakom kulisserna. Jag tyckte det var väldigt intressant när grundaren Susan Dahlbeck berättade om sin resa. Att få höra hur hon gick från idé till verklighet, säger Mira William.

Treårsdagen firades med tårta, och föreläsningar av flera kvinnor som är verksamma inom mansdominerade yrken. De kom bland annat från Försvarsmakten, Brandförsvaret och IT- branschen. 
– Det var intressant att höra om Försvarsmakten som arbetsplats ur en kvinnas perspektiv. Jag är själv intresserad av det militära, och tänker göra lumpen så småningom. Det enda negativa hon hade att säga om yrket, är att man är borta en del från sin familj, säger Mira William.

Annons:

Själv pluggar hon teknik, och har märkt att hon ofta är ensam tjej i klassen

Mira berättar att en tjej från Microsoft talade om hur det är arbeta som tjej inom den branschen. Själv pluggar hon teknik, och har märkt att hon ofta är ensam tjej i klassen. En fördel med att arbeta inom IT är att det är ganska fritt, man kan till exempel arbeta hemifrån. 

Föreläsaren från Brandförsvaret berättade om hur det är att vara kvinna inom brandförsvaret, och arbeta som brandman. Som kvinna benämns man inom yrket som räddningstjänstpersonal. Hon sa att man måste kunna arbeta bra i ett team, och att  alla måste hjälpa alla. Det var många av tjejerna i publiken som ställde frågor till henne.

Jag hoppas att Healthy Women växer och blir större i hela Sverige

Under dagen  kunde tjejerna prova på dans, kickboxning och gymträning.
 – Alla tyckte det var roligt, och vi såg många nya ansikten. Bland annat elever från Järvaskolan, en av de högstadieskolor som Healthy Women har ett  nära samarbete med. Jag hoppas att Healthy Women växer och blir större i hela Sverige, säger Mira William.

Krista Sirviö

Fakta: Healthy Women är ett nätverk och en sektion i föreningen Kista Sports Club som jobbar för en förbättrad fysisk och psykisk hälsa hos tjejer och kvinnor. Medlemskapet är kostnadsfritt och endast för tjejer. Föreningen är finansierad av Allmänna Arvsfonden och Gålöstiftelsen.

Print Friendly, PDF & Email