Foto på Said Ali i Spånga fotbollshall

Igår var stadsdelsrepresentanter från både Rinkeby-Kista och Spånga Tensta inbjudna till nattfotbollen. Syftet med besöket var att prata med dem äldre ungdomarna, men så blev det till slut inte.
– Det är viktigt att besöka dem äldre som är i riskzonen. Många av de är också förstagångsväljare och jag tror att det finns ett stort intresse från deras sida att möta politikerna, säger Said Ali från AIF Kista som bedriver nattfotbollen.

Under lördagens nattfotboll i Spånga fotbollshall hade Said Ali, fotbollstränare i AIF Kista, bjudit in Ole-Jörgen Persson, nämndordförande i Rinkeby-Kista, Toni Mellblom, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista och Victoria Callenmark, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.

– En fantastisk verksamhet, säger Ole-Jörgen Persson och får ett instämmande från Toni Mellblom och Victoria Callenmark.

Annons:

De var på besök för att titta på verksamheten och prata med ungdomarna. Tanken var att de skulle vara i Spånga fotbollshall i en kvart där barn och yngre ungdomar spelar, för att sedan åka vidare mot Ärvingehallen där de äldre ungdomarna lirar boll. Men så blev det inte. Stadsdelsrepresentanterna stannade i Spånga fotbollshall i drygt 40 minuter för att titta på när barnen spelade och för att prata med Said Ali och Muhammed Ali, verksamhetsansvarig för nattfotbollen.

– Jag tror att det blev en misskommunikation. Tanken var att fokus under besöket skulle ligga på de äldre killarna, de ville träffa ledningen i båda stadsdelarna för att samtala och ställa frågor kring ungdomsgårdsverksamheter.

– Stadsdelsrepresentanterna sa att de inte hade planerat för att även besöka Ärvingehallen, men de verkade positivt inställda till att göra det vid ett annat tillfälle. Jag tror att det händer inom en snar framtid, förhoppningsvis innan månadens slut, säger Said Ali.

Vi vill ju att nattfotbollen ska bli en långvarig verksamhet

Han berättar att det är viktigt att i synnerhet lokalpolitikerna besöker nattfotbollen och uppger att han har försökt få dit stadsdelsrepresentanter från både ledningen och oppositionen i båda stadsdelarna i flera år.

– Fram till ikväll hade endast Bo Sundin, som tidigare var ledamot i kommunfullmäktige, besökt nattfotbollen. Alla andra jag har försökt bjuda hit har sagt att de vill komma, men har ändå aldrig dykt upp. De verkar inte så intresserade.

– Men jag är glad att det här gänget kom idag, det betyder mycket för oss att de är här och ser vad vi gör. Vi vill ju att nattfotbollen ska bli en långvarig verksamhet. Varje år är det osäkert om idrottsförvaltningen finansierar oss, och just nu kör vi på utan att riktigt ha fått ett besked om verksamheten är godkänd eller inte, säger Said Ali.

Under gårkvällen var det drygt 50 barn och ungdomar på plats i Spånga fotbollshall.

– Oftast har vi 80-90 deltagare, och lätt över hundra under vintrarna. Vi märker ju att nattfotbollen är uppskattad. De befintliga fritidshusen erbjuder inte den här typen av aktivitet, och speciellt inte för så många personer samtidigt. Dessutom finns det inte fritidshus för de äldre ungdomarna där de bara kan hänga. Min son är 14 år gammal, om två år kommer han inte ha någonstans att vara.

– Framtidens hus i Husby erbjuder ju coachning och sånt, och det är ju bra, men ungdomar vill ju också ha någonstans att vara för att kanske kolla på Champions League, köpa dricka och bara ha lite vanligt häng en fredag kväll. Sedan verkar Framtidens hus inte heller ha öppet efter klockan 19, eller på helger. Det är ju då ungdomar mellan 16-19 år behöver någonstans att vara, säger Said Ali.

När det är oorganiserat på detta sätt kan det uppstå riskfyllda situationer

Said Ali berättar att bristen på fritidsverksamheter för äldre ungdomar i Järva har lett till att de söker sig till andra stadsdelar, så långt som i Upplands Väsby där han själv arbetar. Han berättar också att den här bristen även har lett till att ungdomar själva arrangerar spontana fotbollsmatcher.

– Sist arrangerade man en spontan match på Kvarnbacka Bollplan dit över 150 personer kom och deltog. Det är ju kul, men det måste finnas vuxen översyn. När det är oorganiserat på detta sätt kan det uppstå riskfyllda situationer, exempelvis har man börjat satsa pengar under matcher vilket enkelt kan leda till konflikter. Det är därför ungdomsgårdar där vuxna ledare är på plats är ett måste.

Han berättar också att vuxen översyn är viktig för att se till att det inte förekommer droger och vapen. Att kriminella vistades på Reactor i Husby och på Ungdomens hus i Rinkeby var något som nämnden i Rinkeby-Kista hade uppgett som orsak till nedläggningarna av ungdomsgårdarna. Men Said Ali säger att ungdomarna i området har konkreta förslag på hur man kan motverka detta.

– Jag såg fram emot att stadsdelsrepresentanterna skulle komma till Ärvingehallen ikväll. Det är viktigt att besöka dem äldre som är i riskzonen. Många av de är också förstagångsväljare och jag tror att det finns ett stort intresse från deras sida att möta politikerna.

– Ungdomarna som var på plats i Ärvingehallen såg också fram emot att bland annat få berätta om deras idéer kring hur man kan förebygga vapen och droger på ungdomsgårdar. De har exempelvis ett förslag på att låta föräldrar jobba där. Det testades ju i Rinkeby med ett föräldrarcafé och det var mycket lyckat.

De säger att politikerna vinner på gängkriminalitetsfrågan

Said Ali berättar även att de äldre ungdomarna också ville prata politik. Han uppger att det finns en föreställning bland ungdomarna att de tror att politikerna vill att man skjuter varandra.

– De tror att ju mer problem som finns, desto mer politik kan man göra av dessa. De säger att politikerna vinner på gängkriminalitetsfrågan.

– Det är inte bra, det är därför det är så viktigt att politikerna möter ungdomarna. Jag blev jättebesviken när jag hörde att politikerna lämnade Järva Röstar-evenemanget när det var dags för ungdomarna att inta scenen. Det fanns en ledare från nattfotbollen som var på plats där och ville ställa frågor till politikerna, säger han.

Nattfotbollen, som bedrivs av fotbollsföreningen AIF Kista, pågår just nu varje fredag klockan 21-00 och varje lördag klockan 19-22 i Spånga fotbollsplan för barn och ungdomar mellan 6-15 år. På andra sidan fältet i Ärvingehallen pågår nattfotbollen varje lördag och söndag klockan 19-23 för ungdomar mellan 16-19 år. Said Ali säger dock att det behövs en nattfotbollsverksamhet även i Rinkeby.

– Behovet är stort eftersom ungdomar inte rör sig över fältet och mellan förorterna som de en gång gjorde, och det är på grund av den senaste tidens oroligheter. Men vi fick inte nattfotbollen beviljad i Rinkeby, idrottsförvaltningen sa att det räckte med Spånga och Kista, säger Said Ali.

Eleni Terzitane
Foto på Victoria Callenmark, Ole-Jörgen Persson, Said Ali, Toni Mellblom och Muhammed Ali.
Från vänster: Victoria Callenmark, Ole-Jörgen Persson, Said Ali, Toni Mellblom och Muhammed Ali.
Print Friendly, PDF & Email