12 personer står på rad bredvid varandra på en scen
Gänget som medverkande framför och bakom kameran när Nollbudget filmades.

Salongen på Kulturhuset Stadsteatern i Husby var knökfull vid premiärvisningen av filmen Nollbudget. En film om ett kompisgäng som utan att kunna så mycket om hantverket, gör en film. Manus och regi av Suheib Saleh och Akar Karami.

Tjejerna som driver podden Galdem A Talk var kvällens värdinnor, de inledde med att berätta om filmfestivalens program och när de presenterade långfilmen bröt jubel ut.

Filmen handlar om tre kompisar som alla drömmer om en karriär i filmbranschen. De har skrivit ett manus och går runt till olika produktionsbolag för att pitcha sin filmidé. Men det går trögt. Till sist bestämmer de sig för att göra filmen själva, med mobilkamera, och utan budget.

Annons:

 De tar in sina vänner som skådisar och crew. Miljön är sommar i Stockholms södra förorter.
Flera roliga scener visar hur de löser tekniska problem. När de behöver följa en person som går, står filmaren på en skateboard som hans kompis skjuter på, en perfekt kameravagn. 

Publiken verkade gilla filmen, stort jubel och applåder medan eftertexterna rullade.

Är det en komedi? Eller är det ett drama? En film om stora drömmar och olika steg för att ta sig dit? 
Under samtalet med Suheib Saleh efter filmen, berättade han att det nog är lite av varje. Filmen är gjord under pandemin, och precis som gänget som gör film i filmen, så hade Suheib och hans vänner ganska begränsad kunskap om hur man gör film.
– Några av oss hade förstås skådespelat lite, vi hade någon som kunde lite om ljud och en annan som var bra på att organisera, sade han.

En man ur publiken sade att han tycker att de har lyckats allra bäst med att förmedla en skön atmosfär, och det var en bra sammanfattning.


Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email