Filmfestival i Husby. Fullsatt. Framtidens filmare. Så fint. Helt enkelt fantastiskt.
Särskilt nu, i tider då blåljus är det enda som syns under vinternätterna, då lyser Husby på ett helt annat sätt.

Mattan var utrullad och neonskylten lyste upp Husby torg. Inne i foajén till Kulturhuset Stadsteatern var allt förberett. Popcorn och juice och kvällens program fanns upptryckt. Allt var välorganiserat, bara föranmälda fick plats.

Annons:

Salongen var smockfull när Sara Meconnen och Fatuma Yussuf från Galdem a Talk kom in på scenen för att presentera filmerna.

Nio kortfilmer; från orten, av orten, om orten och för orten:

Hiphop & Managment, av Akar Karami
Derakht, av Sara Rad
The Joy, av Robin Sharmin
Kultur, av Kadir Adan
Snöblind eller Solblind, av Yohannes Frezgi
Vägen av Nurbo Bozan
Bestäm dig, av Daniil Tomas
Hur mår vi, av Natalie Ström Bunpuckdee
Call of the Void, av Suheib

Publiken var entusiastisk, inte utan anledning. Både filmer och skådespeleri höll hög klass. Måste bara nämna Stran Rasoul, han dök upp i inte mindre än tre (!) av filmerna. Men oj, så bra han var.

När filmvisningen var slut fortsatte festen inne på Folkets Husby. Dit kom även alla de som inte fått plats inne i filmsalongen. Det var verkligen en fest, med bubbel och snacks, lagom med glamour, DJ, fotovägg och ortens stjärnor.

Juryn bestod av Evin Ahmad, Tarik Saleh och Mattias Montero. Efter en stunds mingel var det deras tur att gå upp på scenen.

Det har varit svårt som fan att utse vinnare

– Vi har sett fantastiska filmer och det har varit svårt som fan att utse vinnare. Vilken resa vi har gjort, och ärligt talat, ni förtjänar alla att vinna. Svensk film behöver er röst och det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda, sade Evin Ahmad.

På scenen hade juryn sällskap av regissören Ahmed Abdullahi, och det var han som läste upp juryns motivering till vinnare.
– Med en helt unik berättelse lyckas vinnaren visualisera det som ord inte kan beskriva. Med opretentiös och komisk ådra lyckas filmen få oss att både skratta och att bli berörda. Välskriven, välregisserad och välspelad.

Fadi Alsuhaili

Årets vinnare blev Snöblind eller Solblind, av Yohannes Frezgi. Regissören var själv inte på plats i Husby, utan en av skådespelarna, Fadi Alsuhaili, tog emot Getpriset i hans ställe.

Statyetten, som utformats av Sahar Tavasolian, är verkligen en get. Varför just en get? Tänk GOAT, ”Greatest of All Time” och ett envist djur som klarar de brantaste bergväggar.

Tanken är att .MOV filmfestival ska bli en fest varje år, det här var bara början. Nader Attiyah och Daniel Perez Peric har gjort ett fantastiskt jobb.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email