Fyra hijabis pratar och ler

Unga tjejer från hela Stockholm, men även ända från Nyköping och Örebro, kommer till Rinkeby på fredagarna för att träffas och lyssna på föreläsningar.
– Många vill känna systerskap och vi uppmuntrar tjejerna att söka kunskap i religionen. Men vi pratar även om andra ämnen, inte enbart om Islam, säger Samsam Abdirashid.

Samsam är en av fyra tjejer som driver ett konto på instagram och även föreläser under två fredagar i månaden i Islamiska kulturcenter i Rinkeby, IKCR även kallat Rinkeby-moskén.

Tjejerna upplever att det finns mycket psykisk och fysisk ohälsa i samhället idag och att många känner en oro. Många av dem som kommer till systrarnas träffar vill lära sig mer om sin religion.
 – Vi har ju en hög andel som är födda och uppväxta som muslimer, men de praktiserar inte och förstår inte innebörden av religionen. Många vacklar i tron, men många svar finns i Koranen och då kan vi vara en kanal och vägleda dem, säger Ikram Mohamed.

Annons:

Under senaste föreläsningen var det en ung kvinna som föreläste och delade med sig av sin historia.
– Det var många som rördes till tårar och vi nådde verkligen allas hjärtan denna gång. Vi har alltid en fin gemenskap och ett fint systerskap, säger Samsam Abdirashid.

De flesta som kommer är i åldrarna 14 till 26 år och det bjuds alltid på något gott, fika eller hemlagad mat.
– Vi gör detta helt ideellt, lagar maten själva och betalar med pengar ur egen ficka. Vi är tacksamma för att ledningen har gjort det möjligt för oss att vi får ta över lokalerna två fredagar i månaden. Men såklart vill vi utöka, vara här fler dagar även under veckorna, säger Maymuna Noor.

Här är alla välkomna, vi vill att tjejerna ska höras och få ta plats

Maymuna Noor, Samsam Abdirashid, Hawa Mohamed och Ikram Mohamed har känt varandra länge, tre av dem sedan de var barn.
 – Vi är bästa vänner och tre av oss är snart klara sjuksköterskor. Så vi har enkelt att förstå och relatera till varandra.

Killarna träffas på lördagar och då brukar tjejerna också vara med.
– Ja, de kör sin grej på lördagar, men vi är också med då, på vår sida i moskén. Vi brukar ha frågesport tillsammans och det är väldigt uppskattat. Men just fredagar har vi kämpat för att få ha vår egen tjejdag. Här är alla välkomna, vi vill att tjejerna ska höras och få ta plats.

De hade planer på att dra igång de här föreläsningarna redan före corona, men det blev uppskjutet tills nu.

Men inget kan stoppa oss nu, alhamdulillah

– Men inget kan stoppa oss nu, alhamdulillah. Vi har sett att ungdomsverksamheter har lagts ner i vår ort, men nu så finns vi och vi ligger centralt i Rinkeby. Det ger många unga i området hopp, en aktivitet och kunskap. Det hör till människans natur att få vara i grupp och kunna bryta sin ensamhet.

Bland tjejerna finns både hijabis och de som inte bär sjal, det går lika bra vilket som.
– Man kan ha så mycket mer gemensamt och alla som är nyfikna är välkomna. Kom till oss och kolla även på vårt instagramkonto där står det om det är mat eller fika, säger Maymuna Noor.

Det som tas upp under föreläsningarna handlar inte enbart om religion, men det gemensamma är ändå tron.
– Vi har dessutom koranrecitationer för dem som vill komma och lyssna. Vi har märkt att många föräldrar i området är positiva till oss och känner ett slags trygghet när deras ungdomar kommer hit och inte bara glider runt. Så ja, vi är en trygg oas att komma till. Det inte är försent att få en bättre relation till gud och hitta sin egen identitet, säger Ikram Mohamed.

Krista Sirviö
Fyra hijabis pratar och ler
Print Friendly, PDF & Email