Felicia Åström och Eli Solberg

Modeveckan under påsklovet på Tensta konsthall avslutades i fredags med vernissage. Temat var remake design och deltagarna fick lära sig olika metoder i att återskapa plagg.
– Ungdomarna hade verkligen ett hållbarhetstänk. Någon klippte exempelvis ut ett tyg och skapade en topp av det, och använde sedan restbitarna till att göra en väska, säger Felicia Åström, en av ledarna i kursen.

Årets modevecka på Tensta konsthall är en kurs som riktar sig till ungdomar mellan 13 och 18 år. Förra året hade deltagarna i modeveckan en modevisning när veckan var över, men detta år avslutades kursen med vernissage på konsthallen, som deltagarna var med och utformade.

Felicia Åström och Eli Solberg ledde årets modevecka på konsthallen. De är båda före detta elever från modeprogrammet på Beckmans Designhögskola. Det är tredje året i rad som Tensta konsthall anordnar en modevecka i samarbete med Beckmans, där elever från skolan har hållit i kursen. Tidigare år har formatet varit ett kollo för en yngre målgrupp, men i år vände man sig till en äldre målgrupp i form av en workshop i hållbart mode, eller det som i modevärlden kallas för remake design.

Annons:

Vi har lärt dem att sy, drapera, göra förändringar och också måla med textilfärger

Kursdeltagarna har fått använda sig av sponsrade second hand plagg från Röda Korsets second hand butik på Hornsgatan i Stockholm.

– Deltagarna fick fria händer att göra vad de ville med plaggen. Vi har lärt dem att sy, drapera, göra förändringar och också måla med textilfärger, säger Eli Solberg.

– Vi visade deltagarna inspirationsbilder, men grundtanken var att visa deltagarna att design inte behöver vara svårt, att alla kan vara kreativa, säger Felicia Åström.

Vi vill visa att vem som helst, oavsett var man kommer ifrån, kan skapa mode och att det finns många vägar in i modevärlden

Under kursens gång har deltagarna fått två föreläsningar, en introduktion i redesign och vilka olika metoder som finns, men också en föreläsning om Beckmans och kursledarnas egna bakgrunder som designers.

– Vi ville berätta om hur vi började med mode, för det kan ju kännas svårt och långt borta när man är 13 år gammal. Då kanske det känns som en omöjlig dröm och därför vill vi visa att vem som helst, oavsett var man kommer ifrån, kan skapa mode och att det finns många vägar in i modevärlden. Så tanken med den föreläsningen var att lotsa in dem i modevärlden, säger Eli Solberg.

– Förhoppningen är att vi kanske har sått ett frö och att de går härifrån inspirerade, säger Felicia Åström.

Inför kursen prioriterade man ungdomar från området och till slut var det hälften som är bosatta i Järva, och hälften som är bosatta på andra håll i Stockholm som deltog. Det var totalt tio ungdomar som under påsklovet gick kursen på Tensta konsthall, nio tjejer och en kille.

– Det är en kvinnodominerad bransch, men det var kul att åtminstone en kille vågade komma, säger Eli Solberg.

De visade på ett stort engagemang, så det var nästan svårt att få dem att sluta arbeta

Ungdomarna fick välja plagg från fyra fyllda svarta sopsäckar som innehöll en hel del denim, och de fick skapa hur många kreationer de ville.

– De hade väldigt kul tillsammans och inspirerade varandra. De visade på ett stort engagemang, så det var nästan svårt att få dem att sluta arbeta, säger Eli Solberg.

– Det var också fint att se unga människor vara så medvetna idag. De hade verkligen ett hållbarhetstänk. Någon klippte exempelvis ut ett tyg och skapade en topp av det, och använde sedan restbitarna till att göra en väska, säger Felicia Åström.

Ungdomarna fick avluta kursen med att ta bilder på varandra där en fick agera fotograf och en fick agera modell. Kreationerna visades upp under det coronavänliga vernissaget på Tensta konsthall i fredags, men sedan fick deltagarna ta med sig hem och behålla plaggen de hade skapat.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email