Dine Malmsten står framför ett av sina kostverk och håller i en bukett blommor.

Dine Malmsten ställer för andra gången ut sina tavlor som skildrar förorten och i synnerhet Rinkeby. Den här gången är det i Galleri Husby Gård, och i helgen hade hon vernissage.
– De från trakten känner igen folk och ställena på tavlorna, men för andra som kommer utifrån Järva är det nya intryck, säger Dine Malmsten.

I lördags hade Dine Malmsten vernissage i Galleri Husby Gård. Det är andra gången som Dine Malmsten ställer ut, första gången var det i Rinkeby Folkets Hus vintern 2020-2021. Utställningen består av konstverk från den tidigare utställningen, men det har också tillkommit en hel del nya verk.

– Jag har en ny serie tavlor på utsikten från mitt köksfönster. Det är exakt samma motiv i alla verk, men det är olika tider på dygnet och under olika årstider, säger Dine Malmsten.

Annons:

– Jag hade varit på en utställning med mitt barnbarn där det var en kvinna som hade målat exakt samma motiv och fyllt ett helt rum med tavlor, det såg nästan ut som fotostatkopior. Då tänkte jag att man inte behöver sitta och skämmas om man sitter hemma och målar av samma utsikt om och om igen, säger hon skrattandes.

Människor kanske kommer och vill kolla vad jag gör, och då får jag prestationsångest

Dine Malmsten är en välkänd profil i Järva genom sitt engagemang i föreningslivet. Hon målar oftast utifrån sitt minne, att sitta på torget är inte hennes grej.

– Första konstverket jag skapade var ett personporträtt på Nasteho Samafale. Sedan började jag måla torget för jag ville sätta intrycken på pränt. Men jag vågar inte sitta på plats och måla för jag tänker att människor kanske kommer och vill kolla vad jag gör, och då får jag prestationsångest, säger Dine Malmsten.

Trots det är det Rinkeby och Rinkebyborna som skildras i hennes konstverk. Det är folklivet i centrum, på torget, vid fontänen och några porträttmålningar av lokala kändisar.

– När jag ställde ut första gången i Rinkeby Folkets Hus var det ju mest folk som bor i Rinkeby som var där och tittade. Här i Husby är det mer blandat. De från trakten känner igen folk och ställena på tavlorna, men för andra som kommer utifrån Järva är det nya intryck, säger Dine Malmsten som själv bott runtom i Järva sedan 1972 och bor numera i Rinkeby.

Jag var väl tveksam eftersom att jag var rädd för att misslyckas

Dine Malmsten är utbildad konstnär och kom in på Konstfack redan som 18-åring. Men livet kom emellan när hon blev mamma vid 19-årsåldern och var tvungen att hoppa av skolan.

– När jag ärvde färger efter min pappa sa min syster att jag nu måste börja måla annars skulle hon ta färgerna.

– Jag var väl tveksam eftersom att jag var rädd för att misslyckas, men sedan tänkte jag att det gör ingenting, för om det inte blir bra behöver jag inte visa upp det jag skapat, säger hon.

Jag vill se positivt på saker men när man bor Rinkeby så blir man behandlad på ett speciellt sätt som man inte blir på andra ställen

Dine Malmsten säger att hennes humör färgar av sig på hennes tavlor. De flesta av hennes konstverk är uppiggande och förhärligande, men det finns också ett par som kan beskrivas som politiska och samhällskritiska. Exempelvis konstverket “Moralpoliser” som föreställer tre ordningsvakter som står i bredd framför ingången till Rinkeby torg med valaffischer som figurerar i bakgrunden. Eller “Mordet” som föreställer en ung man som ligger blödande på marken och en annan man som springer därifrån. Två av tre tavlor som Familjebostäders VD krävde skulle tas ned från hennes utställning i Rinkeby Folkets Hus. De ansågs “olämpliga”.

– Jag vill se positivt på saker men när man bor Rinkeby så blir man behandlad på ett speciellt sätt som man inte blir på andra ställen. Och då är jag ändå svensk, det har inte bara med etnisk bakgrund att göra.

– De senaste åren, efter att vi fick maktskifte i staden, har det blivit väldigt mycket väktare och övervakning. Det känns inte alls tryggt med deras närvaro, och det är inte bara det. Det är så många verksamheter som har stängts ned, och även omsorgen är sviktande. Rinkeby var en frizon förut, men nu är det så mycket som fallerar och då blir det naturligt att skildra det i konsten, säger Dine Malmsten.

Konstutställningen finns att se i Galleri Husby Gård fram till den 25 april 2021.

Eleni Terzitane
Moralpoliser.
Lokala kändisar.
Satirisk bild av Anna Dahlberg.
Utsikten från Dines köksfönster.
Print Friendly, PDF & Email