Massa ungdomar som lyssnar på föredrag, man ser publiken bakifrån.

Fryshuset i Husby var en av tio platser som fick en föreläsning av Sebastian Stakset. Han berättade om sin livsresa från kriminell till ett liv som artist och medmänniska.
 – Det har funnits människor som har dykt upp i mitt liv när jag har behövt dem, och jag försöker vara en sådan människa själv.

Fryshusets event drog många ungdomar. De kom för att lyssna på Sebastian Stakset, som har skrivit en bok, han har synts på teve, hörts i poddar och han var en av de stora stjärnorna på hiphop-scenen med gruppen Kartellen. Numera arbetar han med ett kollektiv av andra unga rappare. Han berättade om hur han fick ordning på sitt liv.

Han lyckades till slut bryta med både droger och kriminalitet

 – Jag gick ner på knä och knäppte mina händer och bad jag, herre hjälp mig, som ett sista rop på hjälp. Just där och då fylldes jag av en kärlek och nåd som jag aldrig känt tidigare. Och en stilla röst som sade att allt skulle bli bra. Här i Husby fattar de vad jag menar, jag tror alla i hela salen tror på Gud, sa han. 

Sebastian är från Bagarmossen och hade det tufft under uppväxten med mobbning, missbruk och senare fängelsevistelser. Men han lyckades till slut bryta med både droger och kriminalitet.

 – Jag är troende, men jag kom till Husby som artist och som ex-kriminell. Det var bara värme och kärlek från ungdomarna. När jag bland alla 160 ansökningar såg namnet Husby och visste jag direkt att jag skulle dit. Det enda jag vill är att hjälpa unga människor att inte göra samma misstag som jag. Jag har hängt mycket i Fittja, Rinkeby och Tensta ända sedan ungdomen. Mitt hjärta hör alltid till förorten.

Kan jag, kan ni

Han bröt med rapgruppen Kartellen 2016 och sedan dess präglas hans liv av socialt arbete. Han försöker hjälpa människor som befinner sig i samma situation han själv befann sig i tidigare. 
– Jag åker runt på fängelser, ungdomsanstalter, SiS-hem, behandlingshem och på olika skolor i utanförskapsområden och föreläser. Och förhoppningsvis ska andra unga killar följa mitt exempel och kunna bryta sitt destruktiva leverne och livsstil. Kan jag kan ni. Jag har vuxit i det här med många erfarenheter i bagaget. Som troende så har jag mottot: Det som du har fått som gåva, det ska du ge som gåva.

I november släpper han en ny platta med namnet ”Medan vi faller”. 

 – Jag tycker det är helt galet att man ser musiken som ett problem i samhället, när det är utanförskapsområdena som är problemet. I all musikalisk historia har det alltid funnits musik som speglar orten. Jag tycker det är helt snurrigt att hålla på och säga att gangsterrap leder till kriminalitet. Om några grabbar i Rinkeby rappar, så gör de det om det de ser omkring sig. Det vet ju alla.

Det är inte musikens fel att det skjuts i Sverige

Sebastian Stakset tycker det är fel att man inte riktar strålkastarljuset mot dem som har skapat dessa områden.
 – Man massproducerar unga utan hopp och sedan skyller man på musiken. Det är inte musikens fel att det skjuts i Sverige.

På hans nya album handlar texterna om orten, och han beskriver den här typen av problem. 
 – Ja, det ska vara höga straff för mord i ett rättssamhälle, men är hårdare straff lösningen? Det finns inget land i världen som har blivit av med kriminalitet genom hårdare straff, utan det gör man med förebyggande åtgärder. Det första man måste göra är att rusta upp områdena.

Det kan kännas hopplöst, men var ödmjuk och be om hjälp

En viktigt punkt under hans föreläsning var att man måste vara ödmjuk.
– Jag berättar om mitt liv och hur jag bad om hjälp. Det var många som reagerade på när jag pratade om ett hårt hjärta. De måste se vilken potential de har, fast alla andra ser problem. Vi behöver se att vi har kraften i oss. Du är älskad, du är värdefull och du förtjänar att få ett bra liv. Det kan kännas hopplöst men var ödmjuk och be om hjälp. Oavsett religion eller ursprung så måste vi alla hålla ihop. Det bästa botemedlet mot hat är kärlek.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email