Socialdemokraten Mirja Räihä är en av två representanter från Järva i riksdagen.
– Det är annorlunda att få jobba med politik från morgon till kväll.

Mirja Räihä har bott i Järva sedan 1985, först i Husby och sedan 2006 i Ärvinge. Till vardags har hon arbetat som undersjuksköterska med inriktning mot cancer, på Nya Karolinska. Nu blir politiken hennes heltidsjobb.

Stort fackligt engagemang såväl som lång kommunalpolitisk erfarenhet har lett henne till riksdagen. I Kista stadsdelsnämnd var hon ordförande, precis innan sammanslagningen med Rinkeby.
– Så jag har den lokala inblicken, säger hon.

Annons:

Men det är första gången hon tar plats i riksdagskammaren.
– Ja, jag är splitterny riksdagsledamot, splitterny 63-åring, med utflugna barn, boende med tre katter i Ärvinge.

Börjat jobba i princip direkt

Hur känns det att vara i riksdagen nu?

– Det är roligt. Alla säger att det tar tid innan det sätter sig. Sedan har jag hamnat i konstitutionsutskottet, och det har ju börjat jobba i princip direkt, med granskningsärenden och så. Alla andra utskott väntar mer på att en regering är på plats. Så jag sätter mig helt enkelt in i arbetsuppgifterna nu. Konstitutionsutskottet har beröringspunkter med finansutskottet, kulturutskottet, och civilutskottet, så det är väldigt varierande ärendelistor. Min egen hjärtefråga är äldreomsorgen.

För Mirja Räihä har det politiska arbetet alltid varit något hon gjort på kvällarna efter jobbet och på helgen. Det förändras i och med hennes nya roll som riksdagsledamot.
– Det är ett privilegium att få göra det nu med all sin tid.

Maria Bodin

Print Friendly, PDF & Email