Kortfilmen Miski och Bianca är en dokumentär om två kvinnor som tränar kampsport på elitnivå och om deras vänskap. För regissören Amiin Madar handlar den också om att bryta fördomar och nyansera bilden av somaliska kvinnor. 

Amiin Madar är uppvuxen i Tensta, utbildad i dokumentärfilm på Ölands folkhögskola och studerar just nu fri konst på Konstfack.
– När jag drog till Öland var det mest för att jag ville komma bort från Stockholm och se något annat. Jag hade varit i en destruktiv period. 

Under de tre åren på folkhögskolan väcktes Amiins filmintresse och han fick snabbt ihop en portfolio som räckte för att komma in på Konstfack. I augusti har hans kortdokumentär Miski och Bianca premiär på Way Out West i Göteborg och i september kommer den visas på Svt.

Annons:

Han har följt dem under två år och har material till en långfilm

– Det började med att jag filmade en kille som håller på med boxning och då var vi på en proffsklubb där Miski och Bianca tränade. Jag såg Miski först och blev intresserad. Vi är båda från Somalia och i vår kultur är det inte jättevanligt med kvinnor i den sporten.

Miski och Bianca är bästisar. De tränar och tävlar i MMA, brasiliansk jujutsu och thaiboxning. Amiin Madars film handlar om deras liv med sporten, kulturen och Biancas tillvaro som ensamstående mamma. Han har följt dem under två år och har material till en långfilm, men det är en kortare version som visas till hösten.

– När jag träffade Miski och Bianca bestämde jag mig för att filma dem istället. Jag har själv inte sett mycket skildringar av kvinnor i kampsporten, så jag kontaktade min producent och berättade om projektet. 

Jag vill nyansera bilden av somaliska kvinnor

Miski med rötter i Somalia är från Rinkeby och Bianca är från Malmö, men just nu bor de båda i Rissne, säger Amiin. Miski ägnar mycket tid åt att försöka rekrytera fler tjejer till sporten och håller träningspass för somaliska kvinnor. I filmen syns hon bland annat med en grupp som tränar i Folkets Husby.

– Filmen handlar om deras vänskap och hur det är att vara kvinna i kampsporten. Bianca har vunnit massor av priser men tjänar inga pengar. Jag vill nyansera bilden av somaliska kvinnor, som att de bara är hemmafruar. Det finns alla möjliga. Några är idrottare.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email