Tjejer som pluggar matte.

Fusk med läxhjälpspengar har lett till att Skolverket genomfört stora förändringar. Stödet till ideella organisationer skärs i år ned med två tredjedelar och försvinner helt 2024.
– Det är ett dråpslag mot de barn och ungdomar som kommer hit, säger Carl Hamilton, ordförande i Rinkeby Folkets Hus.

År 2021 och 2022 delades 60 miljoner ut till ideella organisationer för att läxhjälp skulle anordnas. I Järva är det civilsamhället som till stor del ansvarar för den här verksamheten.
– Det finns ett mycket stort behov av läxhjälp i området och vi märker ett tryck från föräldrarna, säger Carl Hamilton.

Men förra årets avslöjanden om fusk med läxhjälpspengarna har gjort att Skolverket bad regeringen att stoppa alla bidrag till ideella organisationer och sedan beslutades att redan i år skärpa reglerna. I år delas 20 miljoner ut och nästa år inga pengar alls.

Att skolorna skulle köpa in läxhjälp är önsketänkande

Tanken är att de seriösa organisationerna ska kunna fortsätta med sin verksamhet genom ett samarbete med en skola som huvudman. Skolorna ska själva avgöra om de vill bedriva läxhjälp själva för pengarna, eller samarbeta med andra organisationer.

Carl Hamilton tror inte att ett sådant system kommer att fungera.
– Att skolorna skulle köpa in läxhjälp är önsketänkande. Ingen rektor, varken på privata eller kommunala skolor, kommer att vända sig till oss när de själva har tillgång både lokaler och personal.

I Rinkeby Folkets Hus förekommer läxhjälp både kvällar och helger i flera föreningars regi. Tre kvällar i veckan har Folkets Hus egen läxhjälp.

– Vi har en välfungerande verksamhet som dessutom är i en expansiv fas. Våra planer för 2023 är att dubbla och tredubbla antalet barn som kommer hit. Men frågan är hur det ska gå nu när staten rycker undan en miljon, säger Carl Hamilton.

Anna Nygård
Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta:
2023 betalar Skolverket ut 234 600 000 kronor till huvudmän; kommunala och privata skolor, som själva anordnar läxhjälp. Men i år går stödet enbart till grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. Det ekonomiska stödet till skolorna har minskat med 53 700 000 sedan 2022. Skälet är, enligt Skolverket, att skolpengen till grundskolan har ökat och det ska kompensera för det minskade stödet.

2021 och 2022 fick de ideella organisationerna 60 miljoner till läxhjälp. I år blir stödet 20 miljoner och nästa år ingenting. Då är det meningen att pengarna ska gå via skolorna.

Print Friendly, PDF & Email