Isbanan i tensta på kvällen.

Skridsko-disco i Tensta var en stor succé. Barnen hade jättekul. Musiken dunkade. SVT var där och Sveriges Radio var där. Johan Pehrson var där.

Lite lustigt var det att Sveriges korvälskande arbetsmarknads- och integrationsminister Pehrson kom precis när Hemsö serverade grillad korv vid skridskorinken mellan Tenstabadet och Tensta Träff.

Tre-fyra meter från barnen stod integrationsministern och pratade… om hur dåligt det är med tomma lokaler. För att slippa ljudet av disco-musik och skrattande barn fick han ta med sig SVT in i Tensta Träff. Kolla gärna intervjun. Inte ett ord, inte minsta min om att det pågår en fest några meter bort. Reportaget är hundra procent problem och allvarsamma blickar. SVTs fotograf stod med ryggen mot barnen för att få en bra bild av ett stängsel utanför Tensta Gymnasium.

Aldrig har jag sett en så tydlig bild av hur media väljer bort glädjen för att visa problem

Aldrig har jag sett en så tydlig bild av hur media väljer bort glädjen för att visa problem. Politiker och journalister har förstås inte åkt till Järva för att göra ett reportage om glada barn som åker skridsko. Det får man förstå. Kreti och pleti tror nog inte att folk i Järva kan åka skridsko, så då blir det reportaget svårt att berätta. Men ändå.

Kontorsdöden tömmer tusentals kvadratmeter kontorsyta i innerstan varenda dag eftersom de flesta tjänstemän hellre vill fortsätta jobba hemifrån efter pandemin. Samma reportage som SVT gjorde i Tensta går alltså att göra i vilken stadsdel som helst, men det kommer knappast ske, för medialt hör problem hemma i Järva, inte på Östermalm.

Men skridsko-discot i Pilparken då? Det var riktigt kul. Johan Pehrson missade en bra fest.

Mårten Westberg, Rinkeby Run

Print Friendly, PDF & Email