Selma Halhoul är född och uppväxt i Husby. Just nu arbetar hon som strandvakt och ska plugga till sjuksköterska i höst. Hon har kontot @selmasemlan på Instagram om mental hälsa för förortstjejer och för att få igång samtal om de frågorna i hemmen.
 – Min hjärtefråga är psykisk hälsa. Skolvärlden behöver lärare som verkligen förstår barn och som kan bli deras förebilder, säger hon.

Om jag vore statsminister…

 – Då skulle jag satsa mer på sjukvården. Jag har hört hemska historier och jag upplever en brist på personal, att det inte finns tillräcklig hjälp för patienter. Det är inte bra att patienterna inte får rätt vård och även att personalen mår psykiskt dåligt. 

Selma tycker att skolsystemet inte funkar. Det ska inte ska vara någon skillnad mellan utbildningen i Husby och innerstan.

Annons:

 – Det gäller främst grundskolan. Det är oftast där man förlorar väldigt många unga som inte väljer att slutföra gymnasiet. Det är för att de inte fick den utbildning de behöver. Det finns lärare som kränker elever. Alla lärare borde få gå en extra kurs om hur man arbetar med jämställdhet och behandla alla likvärdigt. De bör veta hur man arbetar pedagogiskt och icke rasistiskt, säger hon. 

 Just psykisk ohälsa är en fråga som engagerat Selma länge.

 – Det finns trauma, skjutningar, våld och många mår dåligt i skolan. Det borde finnas ett bidrag, extra utöver barnbidraget, som gör det lättare för familjer att få rätt stöd till sina barn. Om ett barn i första klass säger att den mår dåligt ska man ta det på allvar. Inte bara negligera för att det är ett litet barn. Om man snappar upp barn tidigt så leder det inte till större smärta när barnet blir äldre. 

Vilka är dina viktigaste frågor i världen?

 – Mänskliga rättigheter, alla människors lika värde. Det är viktigt att satsa på mental hälsa och inte heller glömma miljöfrågorna. Utsläppen från de större länderna, slöseriet med vattenresurser då många större städer i världen använder det utan att tänka på konsekvenserna. Det kanske inte finns drickbart vatten om 100 år, kanske inte ens om 50 eller 20 år. Vem vet? 

Vilka är de viktigaste frågorna i Sverige?

 – Att ta den mentala hälsan på allvar. De problemen finns överallt, även i de rika förorterna fast de är drabbade på andra sätt. Att alla som jobbar med barn ska arbeta förebyggande för det är så otroligt viktigt. Det är viktigt med jämlikhet och att förändra attityden i grundskolan, så att inte fler ser brott som en utväg. Det behövs inspirerande lärare som motiverar dem som kommit halvvägs i trappan, så att alla barn kan komma upp för alla trappsteg.

Vilka är de viktigaste frågorna i orten där du bor, Husby?

 – Jag vill att alla barn får möjlighet till lite lyxigare aktiviteter, även om man inte bor i Danderyd. Jag exempelvis har fått lära mig att segla och det har nästan ingen gjort i förorten. Alla ska kunna få den möjligheten och göra det tillgängligt i skolorna. Det behövs satsas mer resurser till fritidsgårdar, så blir det även en mer jämlik uppväxt. Samma förutsättningar för alla barn oavsett postadress. Sedan skulle det vara supercoolt om olika skolor skulle umgås och träffas. Om vi fick göra äventyrliga saker tillsammans, så får vi ett välmående samhälle och hopp om framtiden för alla.

Krista Sirviö

Inför valet i höst intervjuar Nyhetsbyrån Järva en rad Järvabor om vilka frågor de anser vara viktigast.

Print Friendly, PDF & Email