en kille som sjunger omgiven av två tjejer som dansar
Darkky med dansare uppträder på ”West with friends”.

I lördags hölls för första gången humorshowen West with friends på Kulturhuset Stadsteatern i Husby. Bakom samarbetet mellan Stadsteatern och Fryshuset Husby står eventgruppen 4west.

Evenemanget på lördagskvällen var lyckat och lockade över 65 personer, exklusive medarbetare. Programmet, som producerades och presenterades helt och hållet av ungdomar, innehöll humorinslag av Nebil Idris och Shermarke Elmi (som gjorde officiell stand up-debut) samt ett bejublat framträdande med artisten Darkky.

entrén utanför en teater

Bakom showen, den första i sitt slag, står årets deltagare i 4west – ett projekt som startades på initiativ av Fryshuset i Husby 2016. I projektet får 20-30 ungdomar årligen möjlighet att utbilda sig i eventproduktion, växa, ta initiativ och leda andra unga. Tanken med 4west är också att deltagarna ska få lära känna staden mer, förflytta sig och träffa andra människor. De ordnar även aktiviteter utanför västerort.

Annons:

I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Husby genomförde de alltså i lördags evenemanget ”West with friends”.

Jiasi Maciel och Michael Otabbong.

Michael Otabbong, grundare av 4west och ansvarig för Fryshuset ungdomskultur i Husby. Hur känns det efter evenemanget?
– Det känns bra, det var kul och det kändes lyckat som den här gruppens första evenemang.

Vilka och vad är 4west?
– Det är ungdomar från Järva och andra platser som träffas varje vecka och gör evenemang och aktiviteter för andra unga. De engagerar sig på sin fritid, som ett jobb, och startades för och tillsammans med unga från Husby för flera år sedan. Det är en plattform för att utvecklas och förberedas för vuxenlivet på ett bättre sätt. Alla kanske inte har samma förutsättningar.

Aktiviteterna som 4west anordnar är alltid gratis att delta i tack vare sponsorer, som Stiftelsen Chelha och Gålöstiftelsen.

Det här är första jobbet för en del

Varför startades gruppen?
– Vi märkte att unga från orten inte hade samma utgångsläge för jobb. Det här är första jobbet för en del, som ser bra ut på deras CV. Genom att bli utbildade i att boka in och hålla i egna evenemang hoppas vi att andra unga blir inspirerade. Vi erbjuder dem en chans att utvecklas personligt innan de kommer ut i arbetslivet. Och för att ha kul och träffa andra.

Vilka slags aktiviteter anordnar de?
– De ordnar till exempel föreläsningar, workshops och olika lovaktiviteter. En av artisterna, Darkky, ska uppträda på Järvaveckan i år. Min uppgift är att hitta ungdomarnas passioner och stötta dem i det. Till exempel om någon gillar musik, så coachar vi den i det. En kille i gruppen är intresserad av mode och kläder, så då såg vi till att han fick göra tröjorna till gruppen. Vi har även utbildat i privatekonomi.

Hur hittar ni nya deltagare?
– Vi har massor av evenemang och då brukar ungdomar fråga om att få delta. Sedan har ju deltagarna vänner som sedan engagerar sig.

Blir det fler shower med West with friends?
-Vi håller på att spana på olika upplägg, utvärdera, för olika slags evenemang, säger Mike.

Det är viktigt att bryta ned trösklar till kulturvärlden

Jiasi Maciel är verksamhetschef på Kulturhuset Stadsteatern Husby och ansvarig för teaterns del i samarbetet.
– Det är viktigt att bryta ned trösklar till kulturvärlden, säger han med eftertryck.

Fastän Stadsteaterns verksamhet finansieras av skattebetalarna berättar Jiasi att det varit vanligare att unga i mer privilegierade områden kommer i kontakt med kulturbranschen. Något han vill ändra på.
– De kan få en ingång, så att någon eller några i framtiden ser att den här vägen är möjlig. Kanske till och med så att de får jobb.

Inför produktionen av ”West with friends” har gruppen träffats en gång i veckan sedan januari. Från Kulturhuset Stadsteatern Husby har även kommunikatör Carolina Edberg Oscarsson funnits med för att coacha, samt har teaterns ljud- och ljustekniker bidragit. Jiasi berättar också att gruppen fått göra besök på Lava vid Kulturhuset Stadsteatern Sergels torg där de fick trycka upp egna hoodies.

David Johansson

För kommande evenemang av och med 4west – håll utkik på Fryshuset Husbys och på Stadsteatern Husbys hemsidor.

Print Friendly, PDF & Email