Maryam Mohammadi Jahani
Maryam Mohammadi Jahani

På lördagen var det invigning av Maryam Mohammadi Jahanis utställning i Husby Gårds kafé. Sin inspiration hämtar hon från naturen, men även från sitt inre.   

Målningarna som är uppsatta i kaféet har alla samma kvadratiska format. Motiven är ofta färgglada med blommor, fjärilar, fåglar och andra djur. Men de har alla en symbolisk mening, enligt konstnären.
– På senare tid har jag börjat måla en annan sorts motiv, mörkare och som ett uttryck för allt som händer i vår värld, säger Maryam Mohammadi Jahani. 

Hon berättar att hon har bott i Sverige i elva år, men att hon föddes i Teheran. Hon har målat sedan hon var liten, och studerade så småningom grafik på en konstskola.
– Jag använder olika tekniker i min konst, både text, musik, keramik och måleri. Visst är jag konstnären, men för mig är den största konstnären Gud, allt fantastiskt vackert på vår jord är hans konstverk, säger hon.

Annons:

Några av de senare motiven biter tag. Där har hon bland annat gestaltat krig, svält och den pågående situationen i Iran. Det är en utställning värd ett besök, av flera anledningar.

Annika Skarf

Utställningen pågår till och med den 16 april.

Print Friendly, PDF & Email