Lyssna på ungdomarnas åsikter

Debatt

När politiker inte inkluderar de grupper i samhället, som påverkas av ett politiskt beslut, skapar de ett utanförskap. Ett utanförskap som alla politiker säger att de arbetar mot. Handlingar talar tydligare än ord.

Här en kort bakgrund till denna debattartikel: Huset på höjden är en verksamhet som fick sin start 2018 i Jakobsberg. Verksamheten erbjöd kostnadsfri användning av musikstudios, poddrum, danskurser m.m. Ett drömhus för alla ungdomar i Jakobsberg samt övriga delar i kommunen. Att huset placerades i Söderhöjden i Jakobsberg visar på att det har funnits en förståelse från politiker att det finns ett behov av att sysselsätta ungdomar som inte har så mycket att göra på sin fritid. Hur har det gått? Fantastiskt. Mycket av min egen tid – utanför studietiden – spenderades på Huset på höjden för att skapa Advokatpodden tillsammans med min vän. Under den kostnadsfria perioden har det flödat av ungdomar och det har varit enormt mycket liv på ett positivt sätt.

Låna studio? Kostar. Poddrum? Kostar. Låna ett rum för att plugga? Kostar

Vid årsskiftet fick vi beskedet – som en blixt från en klar himmel – att politiker hade beslutat om att nästintill alla aktiviteter kommer att kosta. Låna studio? Kostar. Poddrum? Kostar. Låna ett rum för att plugga? Kostar. Politikernas försvar är att kostnaderna är väldigt låga, men effekterna har varit förödande. Nu för tiden syns ungdomarna knappt i huset, något personal även vittnar om. Ungdomarna har bytts ut mot kreatörer med kapital och äldre personer som förmodligen inte tillhörde den målgruppen man riktade sig till när man startade Huset på höjden. Nu verkar verksamheten riktas mot alla åldrar. Ungdomarna har tyvärr hamnat på läktaren.

Reactor i Husby har blivit utsatt för ett liknande politiskt övergrepp

Ungdomsgården Reactor i Husby har tyvärr blivit utsatt för ett liknande politiskt övergrepp. Politiker beslutat att stänga ned ungdomsgården utan att ta hänsyn till vad ungdomarnas intresse är. Utifrån dessa handlingar kan man att konstatera att politikerna i Järfälla kommun, precis som stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista, saknar förankring i området och att det saknas respekt för dem som påverkas av beslutet. Nuvarande ordförande tog det så långt – att i media – uttala sig på följande sätt gällande ungdomsgården i Husby: ”Skattebetalarnas pengar ska inte gå till att vara ett vardagsrum för unga kriminella.’’ Väljer man som ordförande för en stadsdelsnämnd att uttala sig på detta sätt, är det inte konstigt om ungdomar i Husby tappar förtroendet för sina politiker. Uttalandet går att kritisera utifrån en mängd olika perspektiv. Mitt intresse är inte att klandra någon enskild politiker, det tjänar ingen på. Mitt intresse är att belysa vad effekten blir när politiker – utan att värdera eller ta hänsyn till ungdomarnas åsikter – fattar beslut som påverkar ungdomar.

Läs deras egen grymma debattartikel

Det är inte svårt att förstå att om man beslutar att tidigare gratis aktiviteter ska kosta pengar, då kommer ungdomar med begränsad ekonomi att falla bort. Det är inte svårt att inse att om en politiker uttalar sig på detta sätt då kommer ungdomarna att känna sig missaktade. 

Politikerna ska verka för områdets bästa. Ungdomarna är en del av folket och vår framtid. Deras åsikter ska alltid beaktas och respekteras i handling och inte enbart i ord. Lyssna på dem. Läs deras egen grymma debattartikel. Agera efter det. De vill vara med om att bestämma om sin framtid.

Elias Bulale
Print Friendly, PDF & Email