Hamza Bougamza är född och uppvuxen i Rinkeby och har sex syskon. Han håller på med kampsport på elitnivå och har arbetat som fritidsledare. Tidigare arbetade han även som värd hos Lugna Gatan i Rinkeby.
 – Jag tycker svenska rättsystemet är ett skämt och vi bör höja straffen. 

Om jag vore statsminister…

 – Så skulle jag lyssna på folket och sänka skatten. Alla klagar på det och folk krigar för att få sin lön att räcka till slutet av månaden. Det finns människor som ber om lån vid slutet av månaden för att de har för tajt med cash. Sänk skatten från 30 till 15 procent.

 – Jag tycker våra skattemedel går till så mycket onödigt, såsom dyra bilar till polisen. Varför inte ge dem högre löner istället? Det ska vara gratis vård för barn och gamla. Men vi som är vuxna ska betala lite extra för vård tycker jag. En hundralapp till skadar inte om man har mer i plånboken i slutet av månaden. Man får dra ner på vissa andra saker helt enkelt.

Annons:

Alla ska få en second chance

– Dessutom behövs det hårdare lagar så att folk tänker en extra gång innan de begår brott. Samtidigt skulle jag uppmuntra till jobb och utbildning tidigt. Många som exempelvis har diagnoser klarar inte att följa den ordinarie skolgången och hittar alternativa vägar för att det är för tufft. Alla ska få en second chance.

Vilka är de viktigaste frågorna i världen?

 – Fattigdom och det har med makt och pengar att göra. Det tar bort möjligheterna till förbättringar och förändringar i livet. Sedan att vi ska ha fred. För krig leder till arbetslöshet, man förlorar sina hem, har inte mat. Vi måste ha fred till varje pris och sluta kriga om guld, olja och rikedom. 

Vilka är de viktigaste frågorna i Sverige?

 – Att skatten är för hög. Om man sänker skatterna så får man mer i plånboken. Alla vinner på det i slutändan. Folk jobbar en hel månad och betalar hyra, bil, bensin och har ett husdjur. Sedan då? Ska man nöja sig med det? Man kan inte spara något. Man kan inte bygga något eget, få en bättre standard i sitt liv, spara till barnen. Systemet är byggt så att man ska vara nöjd och tyst. Man kan inte resa dit man vill och inte äta det man önskar. Vad är det för liv? Någonstans är det fel när folk utbildar sig och har hyggliga arbeten, men ändå bara överlever.

Jag röstar med hjärtat

– Men jag röstar med hjärtat, även om min hjärna säger annat. Jag har en sjuk mamma så jag röstar på Socialdemokraterna, det parti som värnar om det min familj behöver, även om jag vill rösta åt något annat håll. Jag måste tänka på min släkt och hur de ska kunna överleva i längden. Så jag gör mina val baserat på att andra ska få det de behöver. 

Vad är de viktigaste frågorna i din ort, Rinkeby?

 – Jobbmöjligheter till unga och få unga intresserade av studier tidigt. Varför krävs så höga betyg för att bli till exempel fastighetsmäklare? Utomlands kan man bli det utan höga betyg. Vi bör helt enkelt sänka ribban för vissa utbildningar, som kan kortas ner betydligt och ha mer praktiska delar istället för bara teori.

– Ungdomsgårdarna borde bli små utbildningsplattformar istället för att de unga inte kommer dit alls eller bara hänger. De borde göra något nyttigt i samband med deras vistelse.

Jag kommer ihåg upploppen i Rinkeby – då lyssnade politikerna

 – Våldet i våra områden är ett stort problem och polisen behöver mer befogenheter och slippa ha högar av papper. Hårdare lagar kan göra att polisen kan gripa fler och samhället blir av med trubbel. Politiker lovar saker till höger och vänster, men i slutändan blir det oftast tomma prat och löften. Jag kommer ihåg upploppen i Rinkeby för flera år sedan. Då kom politikerna och hade möten och plötsligt hände något. Då lyssnade politikerna och vi fick Ungdomens hus i vår ort. Ska det vara så? Att förändringar bara sker när samhället skakas i grunden?

Krista Sirviö

Inför valet i höst intervjuar Nyhetsbyrån Järva en rad Järvabor om vilka frågor de anser vara viktigast.

Print Friendly, PDF & Email