tre män och en kvinna i ett panelsamtal på en scen
Yaqub, Kamal, Nasir och Amal.

Rinkeby Folkets Hus bjöd in unga som funderar på att studera vidare efter gymnasiet till en utbildningsmässa på fredagskvällen. Omkring 70 besökare i olika åldrar deltog.

Med tanke på tidpunkten och faktumet att evenemanget hölls på en fredagskväll var uppslutningen och stämningen riktigt god. På programmet fanns presentationer med personal från Stockholms universitet (SU), studerande på Karolinska institutet (KI) och panelsamtal med tidigare studenter med en eller annan koppling till området. Kvällen introducerades av Abdillahi Osman, processledare på Rinkeby Folkets Hus, och moderator Stephan Sjöberg.

två mån hälsar välkommen till utbildningsmässa med storbildsskärm bakom och texten "Att läsa på Stockholms universitet"
Abdillahi Osman och Stephan Sjöberg hälsar välkommen.

Efter presentationerna gavs chans till mingel mellan besökare och universitetsrepresentanter inne i Stora salen. Från Stockholms universitet fanns exempelvis forskare och personal från Statistiska institutionen, Nationalekonomiska institutionen, Sociologiska institutionen och Socialantropologiska institutionen på plats.
– Sök det du själv vill, inte vad någon annan tycker, men också något som ger dig mat på bordet, sade Adam Jacobsson, studierektor på Nationalekonomiska institutionen.

Annons:

Utbildningar med alternativa urval

Tillsammans med utbildningsledaren Anna Nyberg gav han tips och råd på hur man kan tänka inför studievalet, samt några av fördelarna med att studera på SU. Att studera i Stockholm kan exempelvis generera ett brett nätverk och båda mötte dessutom sin partner i studiemiljön.

Tre studenter från KI berättade bland annat om vilka fördelar Sveriges enda medicinska universitet erbjuder; mentorer för programelever, aktivt kårliv och bra träningsfaciliteter. Utöver goda förutsättningar att få jobb. De berättade även att för ansökan till läkarprogrammet och tandläkarprogrammet finns ett alternativt urval baserat på personliga intervjuer.

Mest inspirerande var det att höra panelsamtalet som rundade av kvällen. De som deltog presenterade sig som Yaqub, Kamal, Nasir och Amal och hade antingen avslutat sina studier eller studerade just nu på en universitetsutbildning. Moderator Stephan Sjöberg ledde samtalet och ställde med hjälp av publiken frågor om hur panelen upplevt mötet med den akademiska världen.
– Jag skulle inte säga att jag upplevt exkludering gruppmässigt, men flera av mina kursare kände någon som var läkare eller kom från en familj där någon annan var läkare redan, den bakgrunden har inte jag, sade Amal som läser läkarprogrammet på Linköpings universitet.

Största chocken var det akademiska språket

Raoul Galli, studierektor för grundutbildningen vid Socialantropologiska institutionen på SU, undrade om de upplevt någon ”kulturchock”.
– De första sex månaderna var det i princip ingen som sa hej, de sa ”vi trodde att du var farlig” för jag satt ofta längst bak och bar hoodie, men efter att jag skämtat med läraren en gång började folk prata med mig, sade Tenstabördige Kamal som studerar till specialistsköterska.
– Den största chocken för mig var det akademiska språket, där hade jag önskat att de inte pratat med oss som att alla redan kunde alla begrepp, sade Nasir som läst till grundlärare men nu utbildar sig inom datavetenskap.

Någon undrade om panelen hade erfarenhet av alternativa vägar in på universitetet.
– Jag gick på Tensta gymnasium och slutade med ofullständiga gymnasiebetyg i flera ämnen. Sedan läste jag upp mina betyg på Sundbybergs folkhögskola, sade Yaqub som studerat på grundlärarprogrammet och i dag jobbar på Blå Huset i Tensta.
– Vissa program har även intag baserat på högskolepoäng, jag kom till exempelvis in på den utbildning jag går nu för att jag hade läst grundlärarprogrammet innan. Det kan också vara ett sätt att komma in om man inte har tillräckligt höga betyg, sade Nasir.

Slutligen uppstod en diskussion om vilka utmaningar som kan möta en i studierna.
– Jag känner till folk som har läst treåriga program på tio år, så försök inte sätta för stor press på dig själv, sade Kamal.
– För mig var det en utmaning att plugga på en plats där ingen såg ut som mig eller hade liknande bakgrund, men sedan bestämde jag mig för att det inte spelade någon roll, för jag ville vara där. Missar jag en tenta, när kan jag göra om den? Det har dessutom varit flera personer i vår utbildning som är äldre, men ålder är ingen grej, sade Amal.
– Lär dig från dina misstag, men ännu bättre, lär från andras, sade Nasir.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email