Att använda lustgas som berusningsmedel blir allt vanligare i hela Sverige. I Järvaområdet vittnar polis, fältassistenter och ungdomar om att ökningen sker även här. I takt med det ökar också antalet skador kopplade till lustgas. Förra året fick giftinformationscentralen fler samtal än någonsin om problem som uppstått i samband med berusningen. 

Sarah är 22 år och bor i Järvaområdet. När vi träffar henne förklarar hon att hon inte kan medverka med sitt riktiga namn i artikeln, ”du vet, hederskultur och grejer”. Hon säger att det skulle få konsekvenser för henne att offentligt dela med sig av hur hon använder lustgas. 

Enligt Sarah har lustgas som berusningsmedel blivit allt vanligare. Hon använder det tillsammans med vänner när de är på fest, vilket är ofta. De beställer lustgasen på internet eller köper av försäljare på gatan. 

Annons:
Annons:

– Försäljarna finns överallt i Järva, säger Sarah. 

Hon berättar att hon har vänner som är beroende, på fest kan en person använda en hel stor tub på en timme. En stor tub innehåller gas som kan fylla ungefär 75 ballonger. Sarah förklarar att lustgas har blivit som cigaretter och alkohol. 

– Det har blivit lika vanligt som alkohol. Det är officiellt att det ska finnas där. Utan lustgas, ingen fest, säger hon. 

Sarah berättar att hon och vännerna känner till riskerna med lustgas, men att de använder det ändå. Senaste gången hon tog lustgas så beställde hon hem en stor tub och tog hela själv under en kväll. Hon var ensam och ville se hur det kändes när det inte var fest. Hon förklarar att hon tog så mycket att hon började hallucinera. 

Gasen och riskerna 

Johanna Nordmark Grass är överläkare på Giftinformationscentralen. Dit kan man ringa om man farit illa av lustgas och behöver hjälp. I år har de hittills fått in 97 samtal från personer som råkat illa ut på grund av berusningen. Det är en ökning jämfört med tidigare år. 2019 kom tio samtal in under hela året. De flesta som ringer är över 20 år, men det förekommer även i yngre åldrar.

Johanna Nordmark Grass ser problem med att många ungdomar tror att lustgas är ofarligt. Hon förklarar att den lustgas som används i berusningssyfte inte är utblandad med syrgas, vilket den är inom vården. När man andas in lustgas utan syre kan man få syrebrist och svimma. Fortsätter man att inhalera gasen efter att ha svimmat, kan man dö. Det är dock väldigt ovanligt, förklarar hon. 

Det höga trycket i lustgastuben gör att gasen blir väldigt kall. Om man andas in gasen direkt från tuben kan detta leda till köldskador i munnen eller ner i luftvägarna. Hon förklarar även att lustgas kan leda till brist på vitamin B12 i kroppen. Därför hjälper det inte att äta extra B12 då lustgasen förstör det. Brist på B12 kan leda till nervskador och på sikt ge psykiska problem.  

Att använda lustgas behöver inte vara farligt. Däremot berättar hon att det blir fler och fler som använder det dagligen. I de fallen vet man att det kommer att få konsekvenser, som exempelvis muskelsvaghet. 

– Vi har haft patienter som har ringt till oss som har suttit i rullstol för att de har varit så svaga, säger Johanna Nordmark Grass. 

Hon tycker att försäljningen borde regleras och det är något som Giftinformationscentralen arbetar för, tillsammans med andra myndigheter. 

När konsekvenserna väger tyngre än ruset 

Någon som upplevt vad riskerna med lustgas kan innebära är Matilda, 19. Hon bor i en liten stad i mellersta Sverige. Under en period på några veckor använde Matilda och hennes kompisar lustgas väldigt ofta. När de delade 360 patroner, vilket blir 360 ballonger, på fem personer tog det slut på två kvällar.

– När man gjorde det blev det nästan ett beroende. När man tog första ballongen kunde man inte sluta, säger Matilda i ett telefonsamtal.

En kväll i februari när Matilda och hennes vänner festade, tog hon lustgas direkt ur tuben istället för att fylla en ballong. Trycket från den var så högt att den skadade hennes luftvägar. Hon fick ont i halsen och en stark smärta i bröstkorgen. Matilda blev väldigt rädd och fick skjuts av en vän till akuten. 

På sjukhuset fick Matilda veta att trycket orsakat ett hål i luftstrupen och då fått in lustgas i bröstkorgen. Hon fick stanna två dagar på sjukhus och tryckskadan i bröstkorgen fick läka av sig själv.

Idag har inte Matilda några fysiska men kvar efter incidenten, däremot kommer hon aldrig att ta lustgas igen. 
–  Efter det ville jag aldrig se det igen och mina vänner slutade också, säger Matilda.

Hon tycker inte att lustgas som berusningsmedel ska vara lagligt efter att hon råkade illa ut. 
– Nu har jag sett hur farligt det kan vara och det kunde bli värre än det blev, säger Matilda. 

Matilda heter egentligen någonting annat.

Samhällets svar på ökningen

I nuläget är inte lustgas i berusningssyfte olagligt att varken bruka, inneha eller sälja. Det är en anledning till varför det inte finns statistik om hur utbrett det är. Däremot ska både Centralförbundet för alkohol- och narkotika upplysning och Stockholmsenkäten införa en fråga om lustgas i deras kommande ungdomsenkäter. 

Dejan Stankovic, enhetschef på preventionsenheten i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, berättar att fältassistenterna hittar väldigt mycket lustgaspatroner i Järvaområdet.

– Det är inte olagligt, så vi kan inte göra så mycket tyvärr. Men vi använder alla tillfällen att prata om lustgas med ungdomar och föräldrar om de risker som finns, säger Dejan Stankovic. 

Polisen i Rinkeby berättar att lustgasanvändningen har exploderat de senaste åren. De ser att försäljning förekommer i Rinkeby, men de ser ingen koppling mellan lustgas- och drogförsäljning då det är två helt olika marknader och försäljare. Polisen har inga befogenheter att ingripa vid varken försäljning eller bruk. Om ett barn andas in lustgas och befinner sig i en olämplig miljö kan polisen kontakta föräldrarna. 

Det är inte bara Johanna Nordmark Grass som anser att lustgasförsäljningen borde regleras. Förra året kom ett förslag till riksdagen från Centerpartiet om att förbjuda lustgasförsäljning i berusningssyfte samt införa en 18-årsgräns för den som köper. Förslaget röstades ner i socialutskottet. Lena Hallengren, socialminister, svarade på Centerpartiets uppmaning om att reglera lustgas med att regeringen ska bevaka frågan.  

Lena Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot berättar i ett mejl att regeringen har lyft frågan om lustgas som berusningsmedel i sin senaste ANDTS-strategi, eftersom de och andra myndigheter har konstaterat en kraftig ökning.  

ANDTS-strategin står för strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar. Det är en strategi som har tagits fram av regeringen för att minska skador kopplade till detta. Strategiperioden är mellan 2022 och 2025. 

Som det beskrivs i ANDTS-strategin så kan det finnas skäl att se över lagstiftningen inom området. Frågan bereds inom Regeringskansliet.”, skriver Elin Aarflot.

Fakta om lustgas 

Lustgas är dikväveoxid. Det är en färglös växthusgas som är svagt söt i både smak och lukt. Lustgasen som används inom vården, till exempel vid förlossningar, är utblandad med syrgas och är därför inte farlig att använda. Lustgas som berusningsmedel är däremot inte utblandad med syrgas och kan därför vara farlig att andas in. Gasen är inte narkotikaklassad och därför är det lagligt både att sälja, köpa och bruka gasen. När man använder gasen som berusningsmedel inhalerar man den vanligtvis genom ballonger som man fyller antingen från en tub eller en gräddsifon. Berusningen ger ett rus i upp till några minuter. 

Elvira Ringeborn
Clara Nilsen

Källa: Drugsmart.se och Johanna Nordmark Grass 

Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under sommaren.

Print Friendly, PDF & Email