Lugnt på Rinkeby torg dagen efter

Nyheter

Media rapporterar om upplopp i Linköping, Norrköping och Örebro. Rinkeby nämns också bland de platser som fick besök av Paludan, men bara i förbigående. Där var det nämligen relativt lugnt.
– Jag var stolt över att vara i Rinkeby igår, säger Mohamed Hagi Farah.

Dagen efter Paludans besök är torghandeln igång som vanligt på Rinkeby torg. Solen skiner och inget påminner om gårdagens händelser. Den före detta medborgarvärden Hagi Farah är trött. Han, och många med honom, har varit igång nästan ett helt dygn inför det väntade besöket.

– Många hjälpte till, unga och gamla, mammor och pappor, för att det skulle vara lugnt. De flesta uppträdde moget och medvetet, ingen kom till skada, säger han.

Han började tala i sin megafon, men ingen hörde vad han sade

Innan Paludan anlände med poliseskort till byn på Långfredagen var det nästan tomt på torget. Han började tala i sin megafon, men ingen hörde vad han sade. Ovanför kretsade polisens helikopter och polisen lät inte de nyfikna som blev fler och fler att komma nära.

 – Paludan är bara en pajas. Jag undrar vem som står bakom honom egentligen. Han får tillstånd att hålla möte, men inte de som demonstrerar mot honom. Varför inte? Det är väl inte bara han som ska ha rätt att visa sina åsikter?

Vid 13-tiden gick många från torget till Ungdomens Hus för fredagsbön. Det var mycket folk, nästan lika många som vid eid-firandet. 

– Vi stod utanför Ungdomens hus och alla människor gick iväg mot torget. Det var helt lugnt. Vi trodde Paludan hade åkt iväg, säger Mohamed Hagi Farah.

Men plötsligt hände något.

När polisen körde rakt in i folkmassan blev det kaos!

– Massor med polispiketer med påslagna sirener körde in på Rinkeby torg. När polisen körde rakt in i folkmassan blev det kaos! Och det ledde till att ännu fler gick dit för att se vad som hänt.

Paludan hade inte åkt iväg. Han tog en paus under fredagsbönen, sedan satte han igång igen. Men det var inte orsaken till att polisen plötsligt i full fart körde in på torget. På gårdagskvällens möte mellan civilsamhälle, myndigheter och polis, inför nattvandringen, ställde Hagi Farah frågan till polisen.

– De sade att de hade sett ungdomar samlas och att de hade samlat stenar. Och att det var anledningen. Men på torget stod många barnfamiljer, som kommit från fredagsbönen.

Flera mobilfilmer visar på stenkastning mot polisen, och åtta personer greps enligt polisens egna rapporter. Strax före midnatt brann tre bilar på parkeringen på Fornbyvägen.

 – Jag vet inte om det hängde ihop med besöket. I det stora hela var natten mellan fredag och lördag lugn, säger Mohamed Hagi Farah.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email