De som bryr sig om fotboll vet att Solomon Njie gjorde tio poäng för Rinkeby United senaste säsongen. Men idag är han nog mer känd som Ousman i tv-serien En mot en, som sänds just nu på SVT.
– Ja, det var ett äventyr, skådespeleriet öppnade en ny väg.

Solomon hade aldrig filmat, när han fick en av huvudrollerna i tv-serien En mot en. Den handlar om två papperslösa bröder, som båda lever för fotboll. Han är den äldre brodern, som får hålla ordning på den stökiga yngre. Solomon hade sett reklam för serien på Tiktok, så han visste att den handlade om fotboll.

 – En dag fick jag ett meddelande på Instagram och en fråga om jag ville komma till en provspelning. Men jag hade inte kollat mina meddelanden på flera dagar, så det var flera dagar gammalt och jag trodde att det var kört.

Annons:

Anledningen till att castaren på produktionsbolaget kontaktat honom var att hon hade sett Solomon i ett klipp på Youtube.

Jag gjorde en låt om integration och blev nästan en offentlig person

– Jag gjorde en låt om integration och blev nästan en offentlig person då. Det vände upp och ner på hela mitt privatliv, så jag gick off line ett tag.

Men det var inte kört, Solomon provfilmade i en studio på Östermalm. Första scenen han spelade var en scen i avsnitt två, i spelarnas omklädningsrum, där yngsta brorsan hånades för sina slitna fotbollsskor.

– Jag spelade honom och kände igen mig i hans karaktär. Teamet gav mig bra respons och jag hade en bra känsla efteråt.

Det dröjde en tid, så hörde filmteamet av sig igen. På väg till nästa provspelning träffade han Alieu Jeng, som var på väg till samma ställe. Han är från Angered i Göteborg och spelar också fotboll, precis som Solomon.

Inspelningarna började i juni och pågick till i början av september

– När vi kom dit så skulle jag spela storebror istället, kanske för att jag är längre än Alieu. Det gick bra, vi fungerade ihop och vi har känt till varandra sedan tidigare.

Inspelningarna började i juni och pågick till i början av september. 

– Jag hade inte tid för mycket annat. Man hoppar mycket mellan olika scener, jag var helt slut efter en inspelningsdag. Slocknade i soffan efteråt.

Första gången jag talar med Solomon är det på telefon. Han jobbar som telefonförsäljare, men hade precis rast.

– Jag har jobbat som telefonförsäljare länge, har mycket erfarenhet. Det var bra betalt att filma, så jag levde ett tag på det. Men sedan kände jag att jag behövde lite rutiner, och började jobba igen.

Annars har det varit fotbollen som alltid kommit först

Annars har det varit fotbollen som alltid kommit först för Solomon. Han har spelat länge, var en del av Vasalunds akademi, spelade i Vasalund, sedan med Rinkeby United FF i division 4 och denna säsong med Bollstanäs BK i division 3. Men han hoppas också på fler filmroller.

– Ja, nya vägar öppnas. Jag är med i en liten roll i nästa säsong av Top Dog, men hoppas framför allt på en säsong till av En mot en. Vi har fått så mycket bra respons.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild ovan: Janne Danielsson/SVT

Läs intervjun med tv-seriens regissör Ahmed Abdullahi här.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: