En leende kvinna med uppsatt svart hår och t-shirt står vid en ljudpanel framför en tegelvägg.

Oktober är internationella bröstcancermånaden. Därför anordnade Zohra Gzoul kunskapsspridning, loppis och Zumba på Kista träff igår.
– Det här är adresserat till min bästa vän som dog i cancer.

På Kista träff stod långbord med godis och nötter, massor av loppiskläder, och viktigast av allt: broschyrer på olika språk med information om mammografi och cancerprevention.

De som sålde på loppisen kunde om de ville skänka intäkterna till Cancerfonden. Tidigare år har avgifterna för Zumbaträningen donerats, men den här gången är det gratis att delta. Det beslutet tog Zohra Gzoul med tanke på det pressade ekonomiska läget just nu.

Annons:

Koncentrerar mig inte på insamling

– Det är nog att en eller två kvinnor kommer hit. Jag koncentrerar mig inte på insamling. Cancerfonden får pengar från många olika håll. Det viktigaste är att folk går till det bordet, sa Zohra Gzoul och pekade på bordet där informationsbladen låg.

Zohra Gzoul beskriver sig själv som hyperaktiv. Hon är Zumbaledare, kostrådgivare, hälsoinformatör, och arbetar på gymmet Fitness24 och på Regionalt cancercentrum.

Bättre att förhindra än att läka

Zumbagruppen för kvinnor i Kista har hon byggt upp under fyra år. Hon samarbetar med Desirée Branovici, hennes kollega från cancercentrum, som bjuds in för att informera gruppdeltagarna om hälsa.

– Som vi säger på franska: mieux vaut prévenir que guérir. Det är bättre att förhindra än att läka, sa Zohra Gzoul.

Kanske får jag cancer, kanske du

På Kista träff var också Ratiba Anouti, husmor på Kista folkhögskola. Tillsammans med barnbarnen Lilia Mia och Julia sålde hon kläder på loppisen.

Ratiba Anouti hade kommit klädd i rosa – bröstcancerfärgen.
– Jag har en vän som har cancer, vi är ofta ledsna tillsammans. Många människor har cancer. Kanske får jag det, kanske du i framtiden. Vem vet?

Maria Bodin

En äldre kvinna i rosa slöja och kofta står med två barn i 12- och 5-årsåldern
Från vänster till höger: Ratiba Anouti, Julia, och Lilia Mia.
Print Friendly, PDF & Email