Flicka sitter upp i ett träd och läser bok

Två mammor står och håller ett skynke mellan sig, barnen springer under, en och en. Vid startlinjen står ledaren Adama Touray och begär ett lösenord innan han släpper iväg nästa barn.
– Han är helt ny på jobbet, men redan omåttligt populär hos barnen, säger Per Sörås från Läslandet.

När Läslandet är på plats är det inte bara högläsning ur en bok. Det är så mycket mer. Syftet är att få barn intresserade av att läsa, metoden är att använda flera sinnen. Dagens bok är Ruby och trolldrycken av Maria Fröhlich.
– Först läser jag och min kollega Adama och en av oss är berättare och den andra coachar barnen som har tilldelats olika roller ur boken, säger Per Sörås.

Flicka står i en grupp barn och ler blygt

Samiya som ska fylla nio om ett par veckor, har huvudrollen som Ruby idag. De andra barnen får gestalta träd och skator. Samiya berättar att hon bor i Finland, men att hon är här för att hälsa på mormor.
– Hemma i Finland läser jag ganska mycket, oftast svenska böcker, säger Samiya.

Per Sörås berättar att boken de har läst idag delas ut så att varje familj får ett exemplar med sig hem. Det är inte alltid så, men de stora förlagen som har möjlighet, skänker böcker till Läslandet. 

Den fysiska aktiviteten kring innehållet gör att deras minne stärks

Faiza Abdillahi, som är här tillsammans med sina tre barn, tycker att det är väldigt roligt att barnen får boken. Hon och barnen går alltid till Läslandets aktiviteter här i Husby, även inomhus under vintern.
– Jag märker att barnen minns många fler detaljer ur en bok som Läslandet har haft med sig. Det är precis som om den fysiska aktiviteten kring innehållet gör att deras minne stärks, säger Faiza Abdillahi.

Den sista aktiviteten för idag, är att barnen ska få rita motiv ur Ruby och trolldrycken. Kanske kan någon skriva recept på en egen trolldryck? En flicka struntar i att rita, och klättrar istället upp i ett träd och sätter sig för att läsa boken tyst för sig själv.


Annika Skarf

Handskrivet recept på "trolldryck"
Två män och en grupp barn gör rörelser utifrån en bok
Per Sörås och Adama Touray leder aktiviteten.

Läslandet vänder sig till barn mellan 3 och 11 år och deras vuxna. Det är kostnadsfritt och ingen föranmälan behövs.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: