För nästan åtta veckor sedan startade vi JärvaHjälpen med syftet att handla åt äldre och personer i riskgrupp. Det var bland det mest spännande som jag varit med om, eftersom det inte går att se i förväg hur en pandemi kommer att slå. Men jag vet, att jag kan lita på föreningslivet och vänner i Järva.

Vi bestämde oss för att köra genom att bygga en organisation som skulle klara av uppgiften även om vi själva skulle bli sjuka. Tillsammans med engagemang och flexibilitet gör vi skillnad. Några saker som vi lärt eller påmints om under resans gång:

* När vi startade tänkte jag att vi skulle klara uppdraget genom att vi bara skulle vara fem. Nu är det tio aktiva och 60 passiva hjälpare. Helt otroligt vilken fin gemenskap det finns i Järva.

* Jag trodde först att folk inte skulle höra av sig för att be om hjälp. Men det gör de. De förtjänar all respekt.

Hur viktigt det är med ett starkt föreningsliv

* Så många fina initiativ som startats och stärker solidariteten i Järva. Jag tänker på: Fryshuset som delar ut mat, Sonja Dousa som säger att fotbollslaget kan hjälpa till om det blir för mycket belastning på de frivilliga i JärvaHjälpen, ungdomarna som delar ut information om viruset. Rädda barnen som delar pysselpaket till barnen i parklekar och matlådor till dem som behöver.

* Hur hårt tjänstemännen i de båda stadsdelarna arbetar för att göra det bästa för Järva.

* Hur viktigt det är med ett starkt föreningsliv som Folkets Husby, Seko Stockholm, Unga Örnar, Hyresgästföreningen, Fryshuset, Rädda barnen, med flera.

Vi i JärvaHjälpen har nu fått organisationen på fötter. Vi kommer att klara av vårt uppdrag och syfte – helt ideellt. Vi behöver inte en krona för att klara av det här. Men det mest värdefulla är att människor som inte känner varandra över hela Järva är beredda att ställa upp för varandra. Det är så mycket mer värt än alla kronor och ören i landet. Järva håller ihop, vi klarar krisen tillsammans.

Anders Österberg
Galina Monsalves är en av dem som deltar i JärvaHjälpen.
Print Friendly, PDF & Email