Imran Mohamoud berättar om vad eid al-adha betyder för honom och presenterar ett nytt spännande recept för alla Nyhetsbyrån Järvas läsare.

Imran Mohamoud som driver instagramkontot Imrans Kitchen, är tillbaka med ett eid-recept som bland annat innehåller kyckling, mandlar och kanelstång. 

– Eid al-adha betyder väldigt mycket för oss. Det är en högtid som för oss samman och då vi minns viktiga lärdomar ur vår religion. Dessutom så träffas hela släkten för att fira denna dag, säger Imran.

Annons:

Han ser fram emot att umgås med familjen, be eid-bönen tillsammans, utbyta presenter och äta gott. Till middag kommer han bjuda på indisk smörkyckling som är hans egna favorit ur det indiska köket. 
– Det är en perfekt gryta till eid. Den passar både barn och äldre. Hela familjen uppskattar den eftersom den är mild i smaken.

Imrans indiska smörkyckling

Marinad

  • 1 kg kyckling 
  • 1,5 dl yoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 2 msk solrosolja
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk korianderpulver
  • 1 msk kumminpulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • Halv msk ingefärspulver
  • 1 msk curry

Sås

  • 500 gram passerade tomater
  • 1 dl vispgrädde
  • 3,5 dl vatten
  • 10 mandlar
  • 2 tsk garam masala
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk korianderfrön
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 hel gul lök
  • 2 kanelstänger
  • 2 msk smör
  • 2 msk färsk koriander

Gör såhär

1. Skär kycklingbröstet till kuber och blanda ihop ingredienserna för marinaden i en skål. Lägg till kycklingkuberna i marinaden, blanda väl och låt marinera över natten för bästa smak.

2. Nästa dag, grilla, stek eller sätt in kycklingkuberna i ugnen. Jag grillade, men ifall du ska använda ugnen, låt den vara på 190ºC tills det blir en fin färg och över 75ºC inuti kycklingen. Tänk på att kycklingkuberna är små och därför går det snabbt i ugnen.

3. Häll mandlar i en skål med vatten och låt ligga. Hacka lök och vitlöksklyftor till lite mindre jämna bitar.

4. Lägg 3 msk smör i en stor stekpanna och fräs löken tillsammans med vitlöken tills den får en fin gyllene färg. Lägg sedan till kanelstängerna och kryddorna. Fräs i en minut och lägg sedan till de passerade tomaterna. Låt koka på medelhög värme i cirka 10 till 15 minuter tills en stor del av vattnet har avdunstat och en tjock sås blir kvar.

5. Häll över såsen och mandlarna till en bunke och använd stavmixer eller flytta såsen med mandlarna till en blender. Mixa tills såsen är helt slät. 

6. Flytta såsen tillbaka till stekpannan, lägg till vatten och blanda ihop. Låt sjuda i cirka 5 minuter.

7. Lägg till kycklingbitarna som du förberedde innan, vispgrädde, smör och toppa med färsk koriander. Blanda väl och låt stå under lock på låg värme i 10 minuter så att smakerna sätter sig.

8. Servera med ris eller naanbröd.

Bismillah och njut!

Krista Sirviö

imrans indiska smörkyckling

Fakta eid al-adha

Den tolfte månaden i den islamiska kalendern kallas dhul hijjah. Det är den månad i vilken islams femte grundpelare vallfärden genomförs. Under denna månad infaller likaså en av islams högtider, eid al-adha. Att vallfärda kallas ofta för att gå i Abrahams fotspår med anledning av att de ritualer som ingår i pilgrimsfärden liknar många av de händelser som ägde rum under profeten Abrahams liv.

Eid al-adha förknippas särskilt med en prövning i Abrahams liv då Gud befallde honom att offra sin son Ismael. Gud ersatte Ismael med ett får och därför offrar muslimer ett djur då eid al-adha firas. Vanligtvis äts en del av köttet av familj och släkt, en del ges till vänner och grannar och en del skänks till fattiga. Det symboliserar viljan att ge av gåvor för att stärka band av släktskap och vänskap och viljan att hjälpa dem som är i behov.  

Källa: Moosa Assal aka Medinastudenten

Print Friendly, PDF & Email