Ett femtiotal elever samlas varje vecka för att spela schack i Kvarnbyskolan, Rinkeby, efter skoltid. Schackspelandet är en tradition som återupptogs hösten 2022 efter några års uppehåll. Nästa vecka ordnar de turnering.

– Det är en före detta elev som kommit tillbaka och som driver schackspelandet nu på sin fritid, säger rektor Liza Lundgren och berättar om det stora intresset för spelet.

Enligt Liza Lundgren är det en tradition som skolan haft i många år innan hon började och hon är glad att två före detta elever, fritidsledare Hatun Abdulkadir och Abdinajtib Abdulahi Osman, nu organiserar respektive driver verksamheten.

Det har en hälsofrämjande aspekt

– Det har en hälsofrämjande aspekt, för det lär eleverna att tänka. Det måste vi uppmuntra!

”Schackteamet” ses tre gånger per vecka efter skoltid och det bidrar till flera positiva effekter, menar hon.

– Barnen är glada som bara den och stolta när de kommer från schackteamet. Lärarna ser att eleverna bli mer skötsamma.

Även föräldrarna har intresse för att verksamheten återupptagits. Den erbjuder ett alternativ och utvecklar lokal gemenskap under trygga former.

Att höra till är superviktigt.

– Att höra till är superviktigt. Och att spela schack skapar inte samma stress som inom exempelvis lagsport, utan här spelar man en mot en i lugn och ro. Alla duger och alla kan vara med.

Schackteamet på Kvarnbyskolan är en del av skolans fritidsverksamhet från årskurs ett till sex. Tre dagar per vecka efter skoltid träffas de under ledning av den före detta eleven Abdinajtib Abdulahi Osman. Deltagandet är kostnadsfritt men verksamheten bekostas av Kvarnbyskolan. När eleverna kommer dit får de ledartät träning och mellanmål. Under sportlovet hålls schackturnering måndag till torsdag och deltagarna erbjuds tre måltider per dag. Den 2 mars blir det final och prisutdelning.

Läs mer om vad som händer i Rinkeby-Kista under sportlovet här.

David Johansson

Kvarnbyskolans rektor Liza Lundgren.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: