Vårdfokus redaktionschef, Anna Hjorth, föreläste för deltagarna i Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik om arbetet inom fackförbundspressen.
– Fem miljoner människor i Sverige har ett jobb, men arbetsmarknaden är en underbevakad del av samhället.

Den här gången skedde föreläsningen inte på Kista folkhögskola, utan digitalt. Anna Hjorth är egentligen frilansare och har nu ett längre vikariat på Vårdförbundets fackförbunds tidning. Hon har många års erfarenhet av journalistisk arbete, både av att frilansa och som fast anställd.

Anna Hjorth.

– Jag slutade Journalisthögskolan 1993 och arbetade sedan med lokaljournalistik, bland annat på lokalradion och på TT. Jag drömde om att bli utrikeskorrespondent, så blev det inte riktigt. Men jag har gjort många utrikesreportage i mitt jobb.

Annons:
Annons:

Hennes första anställning inom fackförbundspressen var på Jusek-tidningen.
– Det var lite en slump att jag hamnade just där. Men jag blev journalist eftersom jag är så jäkla nyfiken, och alla tycker om att prata om sina jobb.

Det blev första steget in i arbetsmarknadsjournalistiken och där har hon stannat kvar. Arbetsmarknadsfrågor är hennes område.
– Vi tillbringar så mycket tid av våra liv på jobbet, och då är det viktigt med schysta villkor.

I nästan tio år arbetade hon på Polis-tidningen, både som reporter och chefredaktör.
– Hur polisen fungerar är mycket viktigt i en demokrati, det är en riktigt bra fackförbundstidning.

Det är en dyster arbetsmarknad i allmänhet för journalister

Men hon lämnade ändå sin fasta tjänst för att börja frilansa.
– Ja, jag tycker om att bestämma själv hur mycket jag arbetar och med vad. Det är en dyster arbetsmarknad i allmänhet för journalister, men för mig har det fungerat bra. Jag har min nisch.

Anna Hjorth gjorde ett avbrott från frilanslivet när hon fick tjänsten som chefredaktör för HRF:s tidning Hotellrevyn.
– Ja, det var en bransch som intresserade mig och en bra och självständig tidning.

Men efter några år återgick hon till att frilansa. Hon var den som först uppmärksammade Nyhetsbyrån Järva i ett reportage i Arbetet. Nu är hon dock tillbaka som chef, på Vårdfokus, och skriver om en bransch som är extra utsatt i dessa dagar.
– Mycket av det vi skriver om handlar om arbetsmiljö, löner, avtal och fackliga frågor. Men fackförbundspressen skriver även granskande artiklar och gör arbetsplatsreportage.

Fackförbundens tidningar växte fram samtidigt med fackföreningsrörelsen, i början av 1900-talet. Idag finns många av tidningarna kvar, både på papper och digitalt.
– Vi har många besökare, som ställer frågor som rör arbetet. Fackförbundspressen har en viktig uppgift att fylla och det finns så mycket att skriva om.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email