En liten röd stuga, där dörren står öppen.

Sedan 23 år tillbaka har den röda stugan i Nydalsparken varit kurdiska föreningarnas samlingslokal. Men nu är det slut med det.
– Vi är uppsagda sedan några månader tillbaka, säger Burhan Yildiz, som under många år var den som stod på hyreskontraktet.

Anledningen är att Järva stadsdelsförvaltning behöver huset för sin egen verksamhet. Det planeras en bemannad parklek i Nydalsparken. Burhan konstaterar att det inte är första gången, som förvaltningen vill ta över lokalerna.

Annons:

Det kommer att kosta flera miljoner att rusta upp

– Men det har aldrig blivit något eftersom lokalerna är slitna, inte handikappanpassade och hela stugan är eluppvärmd, till och med varmvattnet. Det kommer att kosta flera miljoner att rusta upp. Den här gången verkar dock förvaltningen ha bestämt sig.

En leende man som ser rakt in i kameran.
Burhan Yildiz som länge var föreningens ordförande.

Burhan Yildiz arbetade som tjänsteman i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning i mer är tre decennier, och slutade 2020 med avtalspension. Han var en av de drivande bakom bland annat Tensta marknad och det prisbelönta projektet Järva Rent och Snyggt. På fritiden var han ordförande i den lokala kurdiska föreningen, och hade en väl insutten och inrökt plats en våning upp i den lilla stugan. Men där hittar man inte honom längre, sedan några år tillbaka har avsagt sig alla föreningsuppdrag.

– Jag hjälper den nya generationen som tagit över i föreningen på det sätt jag kan. Men jag, precis som många eldsjälar, har lämnat Tensta och Järva.

Under de 23 åren i Nydalsparken har den Kurdiska föreningen bedrivit en omfattande verksamhet utan att få en enda krona i bidrag.
– Det var en förutsättning för att jag skulle bli föreningens ordförande 1989, att vi skulle stå på egna ben.

Vi fungerade som en bemannad parklek, utan att det kostade stadsdelen någonting

Kurdiska föreningens medlemmar har nattvandrat, inte bara i Spånga-Tensta, och genom sin blotta existens bidragit till tryggheten i området. De har anordnat trygghetsgrillning, för att fastighetsägare, föreningar och myndigheter skulle träffas under lediga former. De anordnade den kurdiska nyårsbrasan på Eggeby gård i många år, och även newroz-firande för barnen i Nydalsparken.

– Föräldrar som var i parken kom till oss och lånade toaletten, värmde välling eller bad oss passa barnen medan de gick och handlade. Vi fungerade som en bemannad parklek, utan att det kostade stadsdelen någonting.

Män som sitter och spelar kort inne i huset.
Lite brädspel på eftermiddagen.

Hundratals ungdomar har sommarjobbat åt Kurdiska föreningen under årens lopp och haft röda stugan som samlingsplats.
– Sommarjobbarna höll rent i parken, rapporterade trasiga bänkar, gatlyktor och annat som behövdes fixas runt om i hela stadsdelen.

De förstår inte föreningslivets betydelse

Den röda stugan hade öppet nästan jämt och för alla, men mestadels var det män i alla åldrar som var där.
– Under perioder hade kvinnorna huset en dag i veckan, det var lite fram och tillbaka. Men alla var välkomna, oavsett.

Kurdiska föreningen letar nu efter en annan lokal i Järva, men det är svårt eftersom det är en ideell förening, som inte är momspliktig.

– Vi borde bli erbjudna en lokal egentligen, efter mer än 40 år av aktivitet och delaktighet i stadsdelen. Men de förstår inte föreningslivets betydelse, att samhället består av flera pelare och att folkrörelserna är en av de viktigaste, säger Burhan Yildiz.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Alla är välkomna hit, dörren är öppen, säger Siddik Özciris, som varit med i föreningen sedan starten.