Kvinnor dansar utomhus

Internationella kvinnodagen 8 mars firas traditionsenligt med tal, sång och dans i Tensta centrum. Det kommer att finnas mat och dryck och ansiktsmålning för barnen.

Firandet börjar 15.30 och 19:00 avslutas festligheterna med att alla krokar arm till ett ljusspel. Den som inte har möjlighet att ta sig till Tensta, kan kroka arm var som helst och delta i aktionen digitalt på Instagram.

Varför ska vi kroka arm med varandra på kvinnodagen? 
– Genom att kroka arm har du agerat. Förhoppningen är att denna enkla handling får folk att prata med varandra, bryta tystnaden och tillsammans bygga broar och motverka polarisering, skam och en ökande brutalisering i samhället. Mäns våld mot kvinnor måste stoppas, säger Isabel Enberg, grundaren av Kvinnor Krokar Arm.

Kvinna i glasögon och svart klänning tittar in i kameran.
Isabel Enberg

Nätverket arbetar för att öka medvetenheten och minska skammen som den misshandlade kvinnan lever med. Isabel Enberg påpekar att det inte bara är kvinnan som lider, utan hela familjen.
– Idag har alla företag en policy för att hantera mobbning, sexuella trakasserier och medarbetare med beroendeproblematik. Men hur hanteras en medarbetare som kommer blåslagen till jobbet? Vi måste bryta det tabu som finns och börja prata. Jag önskar att #kvinnorkrokararm ska få stor spridning, så som #metoo fick, säger hon. 

Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email
Annons: