två kor står i en ladugård och äter hö

Ladorna på Hästa gård har stått tomma länge, men nu har 40 kor fått flytta in. 
– Här möter man lugnet mitt i stressen, säger bonden Anders Ström.

På Hästa gård har ladorna stått tomma under vintermånaderna i flera år, men nu har 40 kor fått flytta in. Tidigare bodde korna på Bögs gård i Sollentuna och brukade beta på Hästa gård bara under somrarna. På bara några veckor har antalet besökare på gården ökat kraftigt. 
– Det är oerhört många besökare som kommit förbi sedan korna fick flytta hit, vilket är jätteroligt. Här möter man lugnet mitt i stressen, säger bonden Anders Ström som driver verksamheten på Bögs gård. 

Sedan år 2018 har Anders Ström varit behjälplig på Hästa gård och värnar om att natur- och landsbruksvården ska bevaras. För att korna ska må bra under sommaren är det viktigt att de även mår bra under vintern och får ett bra hull i kroppen.
 – De brukar busa med varandra och leker ofta så det märks att de trivs. Får djuren bra med näringsrikt foder, tak över huvudet och en redig liggbädd så mår de bra, vilket de får här, säger Anders Ström. 

Det är viktigt att värna om natur och miljö och ta vara på de lokala resurserna

Det är viktigt att värna om natur och miljö och ta vara på de lokala resurserna och här äter korna foder direkt från gården, säger Anders Ström.
– I och med Ukrainakriget tappas en stor spannmålsproducent och därför är det viktigt att ta vara på de lokala resurserna. Här är korna natur- och lantbruksdjur och får foder direkt från gården och på så sätt gynnar de även den biologiska mångfalden. 

Till Hästa gård kommer besökare i alla olika åldrar för att hälsa på korna. Anders Ström säger att han ser hur den nära kontakten med djuren betyder mycket för besökarna. 
– Min belöning i det här är mötet med alla människor. Flera av gästerna ser korna som deras vänner, och vissa har gett dem egna namn. För mig är det viktigt att sprida förståelse för jordbruket och informera om hur vårt klimat är beroende av det, därför är det roligt att det kommer så många engagerade besökare hit till gården.

Cornelia Larsson

Hästa gårds framtid har diskuterats många gånger de senaste åren, både i civilsamhället och i de politiska församlingarna.

Ko i närbild.
Kor på Hästa gård som tittar ut från sina bås.
Print Friendly, PDF & Email