Igår var det vernissage för höstlovskursen på Tensta konsthall. Ali Husnain vill med sitt verk motivera andra unga att stå upp för sig själva.

En intensiv höstlovskurs i visuell kommunikation nådde sitt slut igår. Kursen var ett samarbete mellan Tensta Konsthall och Beckmans designhögskola.

Tidigare studenter från Beckmans ledde deltagarna i arbetet, och i två dagar var gruppen på plats på skolan för att använda deras datorer och skrivare samt träffa studenter.

Annons:
Annons:

Arbetet mynnade ut i en samling fanzines, där varje deltagare inspirerats av en låt i skapandet.

Budskap om att stå upp för sig själv

Ali Husnain, 16 år från Spånga, inspirerades av låten ”This is me” från filmen The Greatest Showman. Han, som tidigare utsatts för homofobi, har tagit fasta på låtens budskap om att stå upp för sig själv.

Ali Husnains fanzine kombinerar egna teckningar, fotografier, och text. Han är van att uttrycka sig, har hållit på med motivationstal och till och med vunnit en internationell talartävling. Den erfarenheten tar han med sig i fanzinet.

På ett uppslag har han lappar med budskap till andra unga som behöver motivation. ”Try to be a rainbow in someone else’s clouds”, och ”You must expect great things of yourself before you can do them”, står det bland annat.

För Ali Husnain är konsten ett sätt att handskas med känslor.
– Om jag inte mår bra kan jag kasta färg på saken. Jag är ny i Sverige, och kom från Pakistan för ett år sedan. Om jag inte har kompisar är det konsten jag kan uttrycka min känsla till. Konsten är någonting jag alltid har bredvid mig, som en kompis.

Maria Bodin

Hedvig Isoz visar upp fanzinet deltagarna gjorde allra först under kursen. Då skulle de använda färger som de kände sig som.
Helen Haile utgår i sitt fanzine från känslan av att vara under vatten, verklighetsflykt och klardrömmar. Rinnande blå paljetter och fisknätsinslag skapar intrycket av vatten.
Print Friendly, PDF & Email