Den här helgen pågår Comic Con på Kistamässan. Helgen till ära har spelargruppen Team ProPain byggt upp Kistamässan, in-och utvändigt, i spelet Minecraft.

Comic Con Stockholm är en folkfest för nördkultur som hålls på Kistamässan. Här kan man träffa sina idoler, handla konst och samlarprylar, spela spel, och klä ut sig till sina favoritfigurer, det vill säga cosplaya.  

Det är en gemenskap som präglas av kreativitet och inbiten entusiasm. En del cosplayare har arbetat på sina dräkter i flera år, i hopp om att det ska bära frukt på Comic Cons cosplaytävling.

Annons:

Ett exempel på det här engagemanget utgör gejmergruppen Team ProPain. De har arbetat i flera månader för att i Minecraft återskapa Comic Con på Kistamässan.

En liten entré kan ta över två timmar att göra 

Robert Salenius är en från gruppen. Han, liksom de flesta ur Team ProPain, bor i Strängnäs. Men han har varit på Comic Con på Kistamässan innan, och kunde till viss del ta hjälp av sina minnen av platsen under bygget.  

– Vi har suttit i tre månader på Discord (ett chattprogram) och gått igenom satellitbilder och Google Street View. En liten entré kan ta över två timmar att göra, säger han.

Särskilt tidskrävande var det rutiga golvet i mässlokalerna. En annan utmaning var att i rätt skala få till böjen längs Arne Beurlings torg.
– Tanken var först att bara göra Kistamässan, och inte omgivningen. Men vi vill alltid göra mer.Robert Salenius, mitterst, tillsammans med Marco Alisch (höger) och Bernt Erik Sandnes (vänster) från Team ProPains sponsorföretag SureFire.

Team ProPain räds inte utmaningar. De kör Minecraft på konsol, och bygger knapptryck för knapptryck. Det blir en mycket minutiös process, till skillnad från spelare som med datorn kan autofylla stora ytor med kommandon.

Ibland undrar man vad fan vi håller på med

Den ambitionsnivån tror Robert Salenius gör dem populära. Gänget har fått visa upp sina byggen på andra stora mässor, som Dreamhack och NärCon.
– Men ibland undrar man vad fan vi håller på med, säger Robert Salenius.

Igår, på Comic Cons första dag, visades deras modell av Kistamässan upp på två stora dukar före cosplaytävlingen, i en fullpackad sal.

Hur känns det att se er skapelse såhär?
– Jag är väldigt stolt. Det är oerhört stort, säger Robert Salenius.

Robert Salenius och flera från Team ProPain på första raden under cosplaytävlingen.

Maria Bodin

I framtiden kommer Kistamässan gå att besöka i Minecraft. Först vill Team ProPain hinna fixa lite till. Men i bilderna nedan och i trailern till projektet går det att se mer av bygget.

Print Friendly, PDF & Email