Martin Mutumba, rinkebysonen som alltid kommer att vara en stjärna bland alla fotbollsspelande killar i orten, och journalisten och författaren Erik Niva, som skrivit Mutumbas biografi, intervjuades av Jasmin Nur på bokfestivalens stora scen.

Jasmin Nur, med podcasten Halvlek med Jazz, presenterade dem som ”en som trollar med bollen och en som trollar med orden”, och frågade hur det kom sig att Erik Niva skrev boken Äkta hela vägen.

– Jag hade tjatat på honom om att vi måste göra den här intervjun, men han bara svarade ”kanske sedan”, han bara försvann. Men så gick det flera år då hörde han av sig från ingenstans. Nu var det dags.

Annons:

Då hade Erik Niva en massa andra åtaganden, och egentligen inte tid, men han planerade om och tog tjänstledigt.
– Den här historien ville jag verkligen skriva ner.

Niva menar att det aldrig har funnits en fotbollsspelare som Martin Mutumba, med en sådan otrolig begåvning, som ändå stannade kvar i Sverige, i Stockholm, i Rinkeby.
– Han spelade och pratade på ett sätt som vi aldrig hade sett förut.

Jag fick mitt liv i min hand

Det blev biografin Äkta hela vägen, som både kan läsas och lyssnas på. Martin mindes när boken kom.
– Vi hade pratat länge om den, men när jag fick boken började jag gråta. Jag fick mitt liv i min hand och det var också en del av livet som var avslutat. Det var mycket känslor.

Mutumba var ett sätt att förstå orten för Erik Niva, som kommer från Malmberget, längst upp i norr.
– Jag inser att mycket är olika, men mycket är också gemensamt. Det är inte så många ytor som knyter ihop det gamla och nya, förorten och glesbygden. Det absolut viktigaste för mig med fotbollen är att den för människor närmare varandra. Så som Sverige har blivit, så är den funktionen viktig här och nu.

Martin Mutumba kom en vecka (!) för sent när Niva och han skulle börja sitt samarbete. Att Mutumba varit strulig, och har haft en strulig karriär, är väl känt. Han själv framhåller att AIKs förra sportchef, Björn Wesström, betytt mycket för honom.
– Utan honom hade jag inte klarat mig i AIK, jag gick på impuls, han kunde lugna alla dem som ville sparka mig.

Kommer du från förorten, då får du en chans, inte fler

Erik Niva höll med:
– Martin har kastat bort chans efter chans, men tack vare sin begåvning, sin uthållighet och Björn, fick han många chanser. Det skiljer din väg från många andras. Kommer du från förorten, då får du en chans, inte fler. Vi andra hade skyddsnät, fick fler chanser. Egentligen otroligt att det gick så bra, med tanke på allt som hänt.

Boken kom ut under pandemin och Mutumba har fått så mycket kärlek efteråt. Han beskriver sin fotbollskarriär som ”tre, fyra Rockyfilmer”, med flera operationer och långa perioder av rehab.
– Men mitt knä håller inte idag, inte ens i Rinkeby United. Boken och podden blev slutet.

Martin Mutumba har börjat förlika sig med att fotbollskarriären är över.
– Jag är fett tacksam att vara i livet och vara 37 år. Jag var på min sons första match idag, han stod i mål, sedan fick han spela ute och gjorde mål.

Han berättade att han träffat Yasin, och att Yasin sjunger om honom i en av sina låtar.
– Jag blev fett glad i hjärtat.

Erik Niva konstaterade att Mutumba inte hade haft de bästa ekonomiska rådgivarna under karriären.
– Men nu kan du casha in all uppskattning istället.

Gud gjorde sin grej för mig

Martin Mutumba skrattade gott.
– Om man har varit där jag har varit, då är man tacksam. Gud gjorde sin grej för mig. Mellan 19 och 22 tappade jag något, nu är min mamma är glad att hon fått tillbaka mig. Jag är en lycklig man.

När Jasmin Nur i slutet bad Martin Mutumba att betygsätta sin karriär svarade han:
– Tre av tio, jag ville så mycket mer.

– För oss är du alltid tio av tio, sade Jasmin Nur.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email