Bildmontage

I Jan Schermans nya dokumentärfilm Make Democracy Great Again skildras de som hotar demokratin och de som själva tar ansvar och organiserar sig i sina områden när samhället och myndigheter sviker. En regnig fredagskväll arrangeras filmvisning i Folkets Husby.

I filmen reser journalisten Jan Scherman runt om i världen med frågan: Kommer demokratin att överleva? Vi får följa honom till England efter Brexit och till USA efter Trump. Vi får se hur Victor Orban i Ungern begränsar vad lärare får lära ut i skolorna och vad journalisterna får skriva. Sydafrika är 28 år efter övergången från apartheid till demokrati, fortfarande ett korrupt land och vi får följa Lucinda Evans kamp för barn och kvinnors rättigheter.

I Sverige står nazistiska NMR utanför Coop i Ludvika, med flygblad om raskrig och förhoppning om att komma in i kommunfullmäktige. Men tack vare folklig mobilisering lyckades de inte.

Annons:

Filmen skildrar hur polarisering mellan grupper växer

Tittarna får följa hur nätjättarnas polarisering göder hat och extremism. Sociala medier delar upp oss allt mer i våra bubblor. Filmen skildrar hur polarisering mellan grupper växer, hur missnöjet mot samhället leder till att allt färre väljer att organisera sig i politiska partier, eller ens gå till vallokalen på valdagen.

Men trots en allt mer polariserad värld, skildrar filmen även hopp. När scener från Husby torg visas på skärmen hör man Soar Ali, grundare av den lokala organisationen Upprustningen.
– De sociala och ekonomiska klassklyftorna visar att vi inte är lika mycket värda.

Soar berättar vidare om hur Upprustningen, som jobbar med trygghetsfrågor, bland annat genomför nattvandring varje helg och bedriver läxhjälp.
– Vi som vanliga medborgare måste kavla upp ärmarna och göra politikernas jobb.

Har demokratin någonsin varit “great” för alla?

Dokumentärfilmen följs upp av ett panelsamtal med Soar Ali, Jan Scherman, modererad av Valentina Ortiz. Valentina öppnar samtalet börjar med frågan om titeln till filmen, har demokratin någonsin varit “great” för alla? Soar Ali menar att begreppet demokrati utnyttjas.
– Idag får en galning bränna en koran. Våra liv betyder inte lika mycket som för dem som bor i Djursholm och Danderyd.

Jan Scherman förklarar varför han gjort filmen, och varför han valt att ha med personer från olika läger.
– Om vi någonsin ska överbygga klyftor i det här landet måste vi lyssna på varandra.

Men Husby och Järva har haft sin beskärda del av dialogmöten. Oftast som en del av en förvaltning, eller bostadsbolagets verksamhetsplan, menar Ilhan Kellecioglu, som forskat i ämnet och kan konstatera att det i Husby inte lett någonstans.

– Ja, att lyssna men inte komma med konkreta lösningar, då spelar lyssningen ingen roll, säger Soar Ali.

Utan optimism kommer det inte gå

Samtalet fortsätter med att lyfta vilka röster som egentligen får höras. Och vilka som får stå oemotsagda. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hade veckan innan sagt att 100 procent av all brottslighet i Sverige är kopplad till invandring. När media endast fokuserar på gängvåld finns det inte utrymme att kritisera ett sådant uttalande.

– Som muslim just nu, känner jag att jag inte kan göra min röst hörd. När vi gör det stämplas vi som terrorister, menar en pappa i publiken.
– Om personer är rädda för att uttala sig politiskt på grund av sin tro går det att göra demokratin och yttrandefriheten “great again”?

Soar Ali avslutar:
– Jag vägrar att stoppa huvudet i strutshålet. Utan optimism kommer det inte gå.

I Jan Schermans film är det rörelser som Lucinda Evans i Kapstaden och Soar Ali från Husby, som sprider hopp om att fortsätta kämpa.

Veronica Stiernborg

Soar Ali, Valentina Ortiz och Jan Scherman.
Print Friendly, PDF & Email