Barn som arbetar vid ett bord.

Knutbyskolan i Rinkeby har en egen skoltidning, Knutbyriket. Eleverna som ingår i redaktionen går i klass 5B och det är de som väljer vad det ska skrivas om. 
– Det kan bli ett kreativt kaos men det är roligt, säger bibliotekarien Holger Everitt, som leder arbetet.

Knutbyrikets redaktion samlas varje tisdag 14:00 i biblioteket tillsammans med Holger. Han har varit ansvarig och arbetat med redaktionen sedan skoltidningen startade. Nu är det elever från klass 5B som ingår i redaktionen.

Tidningen startades för ungefär tre år sedan. Två flickor som då gick i årskurs 5 tog upp förslaget på ett elevrådsmöte och efter ett tag av övervägande startades skoltidningen. Varje måndags släpps ett nytt nummer och det trycks i ungefär 100 exemplar.

Annons:

– Vi satt jättemycket och funderade. Hur ska detta gå till? Vi fastnade i många onödiga detaljer, till sist kände vi att nu gör vi något bara. Då blev det fler och fler som ville vara med, Säger Holger.

Ishaa Ahmed och Ribeca Lole ska göra tidningens förstasida

Idag har redaktionen fått ett brev från en prenumerant som visade sin uppskattning till eleverna. Efter att Holger läst upp kortet som de fått börjar de dela ut arbetsuppgifter. De kommer snabbt överens om vem som ska göra vad och arbetet sätts i gång. Det kreativa kaoset som Holger berättat om innan märks av direkt. Efter idésamlingen är hela redaktionen på vift och ska göra sina uppgifter till nästa veckas tidning. Lugnet lägger sig sedan och redaktionen sitter och arbetar med sina delar.

Ishaa Ahmed och Ribeca Lole ska göra tidningens förstasida. De har flera färdiga mallar som de arbetar med och gör en ny framsida av varje vecka. Benin Rahim sprang i väg för att leta reda på en lärare som hon ska intervjua och göra ett reportage av. Berna Tuncer fick i uppgift att fixa utskrifter av skolans matsedel som precis som vanligt kommer sitta på baksidan av tidningen. När det är klart sätter hon sig för att skriva ett reportage om ett kafé. Hannan Hassan sätter sig vid datorn och börjar söka runt för att hitta något att skriva om.

– Det roligaste med skoltidningen är att vi får gå ut och rapportera. En gång fick vi gå till polisstationen i Rinkeby och då lär man sig massa nya saker, säger Ribeca.

– Jag tycker också att det roligast är att få intervjua folk säger Benin.

Redaktionen har gjort flera studiebesök för att inte bara skriva om saker i Rinkeby utan för att få komma ut och rapportera om annat. De har varit på stadsvandring i Gamla stan och ute på Rindö för att besöka en gammal lärare. Då fick både föräldrar och syskon möjlighet att följa med.

– Det roligaste är att vi får åka på utflykter och prata med folk, säger Ishaa.

– Det är inte bara utflykterna som är roliga utan också det arbete som vi gör, säger Berna.

Det finns 14 prenumeranter som får tidningen hemskickad varje vecka

Eleverna i redaktionen går alla i samma klass. Det är frivilligt att vara med i redaktionen och just nu är det jättemånga som vill vara med. Idag var bara fem från redaktionen på plats då många var sjuka. De eleverna som är med är väldigt engagerade i arbetet.

– Jag är med i redaktionen för att jag tycker om att skriva och intervjua folk, säger Hannan.

Tidningen delas ut till lärarna på skolan som förvarar exemplar i klassrummen så att eleverna kan läsa. Många elever läser tidningen för att kunna se matsedeln. Det finns 14 prenumeranter som får tidningen hemskickad varje vecka. Mestadels är det pensionerade lärare som vill ta del av vad som händer på skolan och det som redaktionen rapporterar om.

Stina Lindgren
Print Friendly, PDF & Email