Familjeevenemang.

För första gången blev Löparakademin tvungna att stoppa anmälningarna en vecka före loppet. För många hade anmält sig.  

Kistaloppet är ett av Sveriges populäraste lopp. Det är en avspänd atmosfär och ett väl arrangerat lopp som löpare från hela Mellansverige reser till. Den andra förklaringen är att Kistaloppet är gratis. Det gjorde att ännu fler lokala motionärer sprang. Det var också målet för John Laselle och Vandad Assido på Löparakademin när de startade kampanjen ”Run4Zero” och delvis utmanade Friidrottssverige, som lever på dyra motionslopp.  

Täten i Kistaloppet har alltid varit löpare i yttersta elitklass. I år vann Robel Fsiha herrloppet och Johanna Salminen vann bland damerna. Robel är en av en handfull svenska långdistanslöpare som snabbt närmar sig världseliten. I våras var han bästa europé i Terräng-VM. Tvåa var David Nilsson och trea var Jesus, som John Kingstedt från Huddinge brukar kallas eftersom han ser ut som om han var nedstigen direkt ur en medeltida målning av korsfästelsen.

Annons:

Den kvinnliga segraren är ännu intressantare. För ett år sen var Johanna Salminen en 40-årig motionär som sprang ensam. Av en slump kom hon i kontakt med Studenternas tränare Lorenzo Nesi, som frågade om hon inte borde träna med någon klubb.  Han tyckte hon var orimligt snabb för att bara vara ”motionär”.  Nu är hon en av Sveriges tio snabbaste millöpare med en sjätteplats på SM som topp – efter bara ett år med Studenterna. Att få råd från en av Sveriges två-tre bästa tränare, Lorenzo Nesi, är förstås en del av förklaringen till den sena komet-karriären. En annan är att Studenterna har Sveriges djupaste elitgrupp. De tränar mycket tillsammans och Lorenzo tror att det är en stor del av hemligheten.  ”Löpning är en social sport” säger han. Fem av de tio snabbaste tjejerna och nio av de tjugo snabbaste är resultat som styrker Lorenzos tes.

Bakom Johanna gjorde Louise Wiker en lovande comeback. Louise vann det allra första Kistaloppet och har varit en av de dominerande löparna i svensk långdistanslöpning under ett decennium. Precis som Johanna har Louise passerat 40-årsstrecket och gör nu en comeback efter barnafödsel och skador. I de flesta idrotter skulle Louise och Johanna anses vara gårdagens elit, men inte i långdistanslöpning. De kan båda ha många år kvar.

Bästa lokala klubblöpare var Rinkeby Runs kassör, Elena Osokina och Tesfaalem Mebazen från Akalla Run.

I ungdomsklasserna var det många Järva-flickor som överraskade.
Bland flickor 13 år var Alva Widegren först och Aleksandra Wippich gav också klubblöparna en tät fight.
Bland femteklassarna var Wala Kilah från Askebyskolan före alla klubblöparna från respekterade klubbar som Mälarhöjden och Fredrikshof. Bland fjärdeklassarna var två Järvaflickor i särklass. Suvi Juntunen vann före Mikaela Tesfaalem.
Tredjeklassaren Manar Mohammed vann med en hel minut och bakom henne var det ett helt gäng snabba Järvatjejer.
Bästa sjätteklassare bland pojkarna var Adrian Bolouri på verkligt imponerande 7 minuter (på två kilometer!). Med det var han en halvminut före bäste klubblöpare, från Attunda OK.
I femte klass var Lucas Tesfaalem, Adrian Bolouri, och Nils Oscar Göransson före bäste klubblöpare (från Tureberg).
I fjärde klass var Amir Jomah fem sekunder före Vilmer Persson.
I tredje klass var Eliah Hallberg Hossain från Kista, Alexander Luan och Daavid Pesonen före första klubblöpare (från Mälarhöjden).

Mårten Westberg
Tvåan, trean och fyran i herrarnas lopp.
Starten i Kistaloppet.
Isabelle Öblom kom trea..
Print Friendly, PDF & Email