Finklädda människor i en pampig sal i stadshuset.

I Stadshuset igår tillkännagavs pristagarna av årets Katarina Taikon-pris.
– Det är med stolthet jag delar ut priset till Alla Kvinnors Hus och Lindy Larsson, som använder sina röster för att lyfta andras, sade Åsa Lindhagen, Mp, miljö- och klimatborgarråd och ordförande i Katarina Taikon-prisets jury.

Med priset som delas ut till minne av Katarina Taikon vill staden uppmärksamma de människor och organisationer som främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna. Prisutdelningen ägde rum i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.
– Jag tänker att det aldrig har varit så viktigt att stå upp för de mänskliga rättigheterna, som just precis nu, för de är hotade, sade Åsa Lindhagen.

En glad man med en jättestor check, med prissumman på.
Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla Kvinnors Hus.

Annons:

Juryns motivering: Alla Kvinnors Hus

”I arbetet mot mäns våld mot kvinnor är Alla Kvinnors Hus en livsviktig aktör som i både ord och handling står upp för alla människors rätt till ett liv fritt från våld och förtryck. Alla Kvinnors Hus erbjuder skyddat boende, samtalsstöd och rådgivning för kvinnor, män, ickebinära och barn. De tar även emot medföljande husdjur.
Förutom att ge oumbärlig hjälp till utsatta arbetar Alla Kvinnors Hus för att uppmärksamma frågorna politiskt. Föreningen verkar för ökad kunskap och förändrade attityder genom information till skolor, myndigheter, politiker och medier.
Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är ett av våra största samhällsproblem och viktigaste jämställdhetsfrågor. Genom sitt outtröttliga arbete är Alla Kvinnors Hus en motor för livsnödvändig samhällsförändring.”

En glad man med en jättestor check, med prissumman på.
Lindy Larsson, skådespelare.

Juryns motivering: Lindy Larsson

”Genom sång, musik och teater har skådespelaren Lindy Larsson levandegjort djupt mänskliga frågor utifrån den resanderomska erfarenheten. I tider när mänskliga rättigheter ifrågasätts alltmer i Europa och Sverige visar Lindy Larsson kulturens och konstens kraft att belysa och beröra.
Lindy Larsson är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har varit verksam inom film och tv-serier och vid teatrar och operahus i Sverige och Berlin. I sin självbiografiska uppsättning Tschandala/Tattaren En romani-rekonstruktion av en förlorad identitet gestaltar Lindy Larsson utanförskapets ensamhet, samhällets övergrepp mot den romska minoriteten och människans okuvliga längtan efter frihet. Det är en föreställning som går rakt in i hjärtat.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad. Prissumman, som delas av pristagarna, är 100 000 kronor och ska uppmärksamma och belöna de människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

Nyhetsbyrån Järva fick Katarina Taikon-priset 2020 tillsammans med barnrättsorganisationen Maskrosbarn.

Olle Burell, S, kommunfullmäktiges ordförande, för dagen klädd i stadens ordnar, hälsade alla välkomna till ceremonin i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.
Print Friendly, PDF & Email