Karin Sohlgren känns igen av många unga som barnbibliotekarie från Rinkeby bibliotek. Sedan några år är hon pensionär men är mycket aktiv med ett annat projekt. Hon ger ut barnböcker på flera språk för barn. Böckerna är att de kan läsas av både barn och vuxna på parallella språk varav svenska är ett av språken.

– Många av böckerna som ges ut är klassiska sagor som är kända världen över. Bockarna Bruse till exempel, berättelsen där getterna ska gå över en bro, den har hög igenkänning för läsare från världens alla hörn eftersom getter finns överallt. Just den här boken finns utgiven på ett 30-tal olika språk, säger Karin Sohlgren.

Som barnbibliotekarie berättade jag böcker genom att leka dem med barnen

Annons:


Böckerna kan läsas som en fysisk bok där det ena språket stöder det andra. Med hjälp av PENpal kan man också lyssna direkt i böckerna. Läsa, lyssna och återberätta med egna ord ger bra läs- och språkträning. På så sätt kan boken användas i svenskundervisning också för vuxna .

– Som barnbibliotekarie berättade jag böcker genom att leka dem med barnen. Den jättelika rovan är en rysk saga som många känner till. Just den här boken finns nu på tolv språk, säger Karin.
När Karin hade uppdrag för Skolverket köpte de in boken för att dela ut till förskolor och den blev väldigt uppskattad. Boken finns nu på tolv språk med svenska. Under en höst lekte hon sagan med en förskola i Rinkeby med grönsakssånger och alla moment i odling. Budskapet i sagan är samarbete och barnen upptäcker att grönsaker är goda.

Det finns fem samiska språk som har minoritetsstatus


Med hjälp av en Kambishibai, ett berättarskåp med ursprung i Japan, kan boken berättas som en teaterföreställning med bilder. Till många av böckerna finns bilder i A3-format som kan visas och barnen kommenterar och ger sin version av vad de ser och vad boken handlar om.
Karin har lång erfarenhet av att jobba som barnbibliotekarie. Tack vare stipendier för barnbibliotekarier kunde hon resa till olika afrikanska länder och fick kontakt med bibliotekarier, författare och intressanta läsfrämjande projekt. Att väcka läslust och berättarglädje är en utmaning överallt i världen och vi kan inspireras av varandra.

– De senaste åren har jag gett ut böcker på samiska språk – det finns fem språk som har minoritetsstatus. Elin Marakatt har skrivit och Anita Midbjer illustrerat två böcker om Lilli, en samisk flicka och hennes lillebror Lávre i norra Sverige.

I den första boken möter hon norrskenet tillsammans med farfar, som berättar gamla myter för henne. I den andra boken försvinner Lávre på hjortronmyren och möter ett underjordiskt folk. Samisk kultur angår alla svenskar men särskilt viktigt är det att ge ut på de samiska språken som varit förbjudna i Sverige.
-Jag önskar att fler insåg värdet av språk för hela det svenska samhället, det är viktigt att ta vara på alla språk! Många tror fortfarande att ett andra och tredje språk skulle stå i vägen för svenskan fast det är precis tvärtom. Det finns också föreställningar om att alla lär sig på samma sätt, en metod, en typ av böcker passar för alla. Mångfalden är viktig. Att lyssna och läsa samtidigt är en bra ingång för de flesta och precis som vi har många lättlästa böcker på svenska behöver vi dem också på andra språk.

Därför hoppas Karin hitta någon eller några som vill ta över efter henne. Inte för att bli rika, men för att bidra till att ge alla möjlighet att lära språk oavsett förutsättningar. Hon är öppen för alla förslag.
Bra barnböcker har något att ge alla. Karin talar gärna om Mamy Wata och monstret av Véronique Tadjo som bygger på en gammal myt om en afrikansk sjöjungfru. En stark kvinna med ett budskap om fred – konflikten med monstret löser hon genom kärlek och tröst i stället för våld. När Karin leker sagan med barn tränar de att lyssna på varandra. Temat i boken är också vatten, vårt gemensamma vatten. Boken inspirerar till samtal.
Karin jobbar med ett modernt sätt för att nå ut med böcker och berättande. Men slår ändå fast:

– Jag vill dela med mig av min egen läsglädje.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email