ung kvinna i hijab på Rinkeby torg.

Moroccan Souk i Rinkeby importerar handgjord heminredning, oljor, kryddor, kläder och accessoarer direkt från Marocko. Ägare är Chaimaa Hakam och varorna kommer från nästan alla städer i Marocko.
– Folk ska känna sig som om de är där när de kliver in i lokalen, säger Chaimaa med förtjusning.

Hennes pappa kom till Sverige på 1960-talet och hon är uppväxt i Rinkeby.
– Jag minns min barndom med gårdslekar, hopprep och mångkultur. Och basket, vi hade inga mobiler då, vi umgicks på riktigt.

Som barn åkte Chaimaa fram och tillbaka under ledigheterna till Marocko.
– Vi hade alltid minst tio kilo extra bagage, som innehöll massor av nötter, godis, kakor, klänningar, smycken, frukter och olika grönsaker som inte fanns på den tiden i butikerna på torget här. Mina vänner sa alltid ”vad är det här?” Så omedvetet planterades ett litet frö till entreprenörskap.

Redan som 16-åring ville hon öppna en butik

Redan som 16-åring ville hon öppna en butik. Efter sex år nådde hon drömmen.
– Jag började resan med ett litet förråd från min pappa och satte upp tavlor, korgar och målade om. Sen sålde jag via en Facebooksida. Jag hade ett stort nätverk redan innan och många var väldigt intresserade. Sakta men säkert byggde jag upp min business. Jag har även sett min pappa hålla på med export och import. Men jag har alltid sparat till ett startkapital, då jag som muslim inte lånar till ränta. Men många har insett att det behövs ”muslimränta” och nu finns flera företag som erbjuder räntefria lån.

Chaimaa har även skaffat sig en säkerhet i en gedigen utbildning, hon har gått ekonomi och handelsprogrammet och pluggat till ekonomiassistent och nu även till barnskötare.

När man fastar så suktar hjärnan omedvetet efter sötsaker

Till Ramadan i april kommer Moroccan Souk, som betyder ”marockansk galleria”, sälja Zamzam-vatten. Och ännu mer dadlar och andra godsaker.

– När man fastar så suktar hjärnan omedvetet efter sötsaker som man kanske inte alltid skulle äta i vanliga fall men som då smakar gudomligt.

Chaimaa har många planer. En vän som ska öppna en hammam (turkiskt bad) vill samarbeta med henne så nu letar hon nu efter spa-produkter. Det som alltid säljer bra är oljor av olika slag.
– Det är verkligen mycket på gång, ett eget sortiment med eget varumärke, med svensk text. Och eventuellt ännu en lokal i stan och öppna upp för näthandel. Välmående är viktigt och att få göra folk glada, säger hon.

– Jag ser framemot spännande tider.

Moroccan Souk
Rinkeby torg 4

Mån-fre: 10-19
Lör: 11-18
Sön: 11-16

Tel: 070-063 95 85

facebook.com/moroccansouk/

Print Friendly, PDF & Email